Μία ομολογουμένως εντυπωσιακή και επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση οργάνωσαν χθες τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενα για το «χάος» που, όπως ισχυρίζονται, επικρατεί στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τις αλλεπάλληλες αλλαγές των πρωτοκόλλων, τα οποία εκθέτουν σε κινδύνους τόσο τους ίδιους και τους μαθητές όσο και τις οικογένειές τους. «Η εξάντληση και η απόγνωση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουν φτάσει σε σημείο χωρίς προηγούμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα 11 συνδικάτα τα οποία προκήρυξαν την απεργία.

Η συμμετοχή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους (το αρμόδιο υπουργείο έδωσε αρκετά χαμηλότερα ποσοστά), κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, που έφτασαν και το 75% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας να μη λειτουργήσουν. Αυτή ακριβώς η εικόνα τους έκανε να μιλήσουν για την πιο μαζική απεργία των τελευταίων δύο δεκαετιών, η οποία μάλιστα είχε τη στήριξη της πλειονότητας των διευθυντών, αλλά και των συλλόγων γονέων. Ανάγκασε δε τον πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ, να δεχθεί συνάντηση με τα συνδικάτα, για να βρεθεί μια λύση.

Αναμφίβολα, πάντως, πρόκειται για εξέλιξη που αποτέλεσε μια κακή είδηση για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών (στις 10 Απριλίου) απέχει λιγότερο από τρεις μήνες. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι η πανδημία και η διαχείρισή της θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα της αναμέτρησης και βασικό κριτήριο για την ψήφο των Γάλλων. Οπως και δεν είναι τυχαίο ότι ο νυν πρόεδρος αποφεύγει να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του όσο κορυφώνεται το πέμπτο κύμα που προκαλεί η παραλλαγή Ομικρον, ελπίζοντας η κατάσταση να εκτονωθεί εγκαίρως και χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε συνολικά 360.000 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη (η Γερμανία, την ίδια στιγμή, ανακοινώνει λιγότερα από 100.000). Τα επίσημα στοιχεία δίνουν, επίσης, πάνω από 50.000 κρούσματα ανάμεσα στους μαθητές τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η διδασκαλία σε περισσότερες από 10.500 τάξεις - αριθμοί που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, μέχρις ότου το νέο κύμα της πανδημίας κορυφωθεί.

Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει σε επιθετική γραμμή, κατηγορώντας τους εκπαιδευτικούς. Για του λόγου το αληθές, ο αρμόδιος υπουργός, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, έκανε λόγο για μια «απεργία εναντίον του ιού». «Είναι ντροπή να υπάρχει μία ημέρα η οποία φέρνει περισσότερες αναταράξεις στο σύστημα. Υπάρχουν προβλήματα, είμαι ο πρώτος που το παραδέχομαι. Είναι δύσκολα τα πράγματα, όμως είναι δύσκολα σε όλες τις χώρες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από