Μέσα Οκτωβρίου, γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε σε εννέα χρόνια φυλάκιση τον Λογκάν Νισίν, ιδρυτή του ακροδεξιού γκρουπούσκουλου OAS, κρίνοντας πως σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, μουσουλμανικών τόπων λατρείας και πολιτικών. Μέσα Νοεμβρίου, συνελήφθησαν από την DGSE, τη γαλλική αντικατασκοπία, δύο νεοναζί, που ήταν πεπεισμένοι ότι έπρεπε να προκαλέσουν έναν «φυλετικό πόλεμο» και είχαν απευθύνει καλέσματα για βία. Την ίδια περίπου περίοδο, σε ένα ακροδεξιό κανάλι, το Telegram, δημοσιεύτηκαν εννέα πορτρέτα, ανάμεσά τους και αυτό του Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της γαλλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, με ένα σταυρόνημα στο μέτωπό τους. Οι συλλήψεις στους κόλπους της γαλλικής εξτρεμιστικής Δεξιάς πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες και η Γαλλία ανησυχεί πως ανάμεσα σε ένα προεκλογικό πλαίσιο που ριζοσπαστικοποιείται επικίνδυνα και μια ατελείωτη υγειονομική κρίση που τροφοδοτεί τις θεωρίες συνωμοσίας, η επονομαζόμενη ultradroite μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία της.  

Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση που απηύθυνε μέσω του Franceinfo ένας δικαστής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας: «Παρότι δεν πρόκειται για μια απειλή πιο σοβαρή από εκείνη που σχετίζεται με την ισλαμιστική τρομοκρατία, ξέρουμε πως θα έχουμε δυστυχώς, κάποια στιγμή, έναν γάλλο Αντερς Μπρέιβικ» – όπου Αντερς Μπρέιβικ, ο νορβηγός εθνικοσοσιαλιστής τρομοκράτης ο οποίος δολοφόνησε τον Ιούνιο του 2011 στο Οσλο και το νησί Ουτόγια συνολικά 77 ανθρώπους.   

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Franceinfo, η εξτρεμιστική Δεξιά έχει λιγότερους από 3.000 θιασώτες, μέλη διαφόρων γκρουπούσκουλων, στη Γαλλία. Διαθέτει όμως και έναν «σκληρό πυρήνα 500 θερμοκέφαλων», στην πλειοψηφία τους ανδρών, μάλλον νέων και συχνά απογοητευμένων πρώην υποστηρικτών της Εθνικής Συσπείρωσης, του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, που φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε βίαιες πράξεις. Κάποιοι δηλώνουν πλέον υποστηρικτές του Ερίκ Ζεμούρ, άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν υποστηρίζουν «κανέναν υποψήφιο του συστήματος». Εκείνο που ανησυχεί όμως περισσότερο τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι η προσπάθεια αυτών των εξτρεμιστικών ακροδεξιών γκρουπούσκουλων για σύγκλιση των εθνικιστικών και ξενόφοβων αγώνων τους με τις θεωρίες συνωμοσίας που έχει κάνει η πανδημία της μόδας.