«Αφιερώνετε πολύ συχνά δυσανάλογα μεγάλο μέρος της ύλης σας και του πρωτοσέλιδου σας για τις συντάξεις. Σαν να μην υπάρχουν άλλα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη πέρα απ’ αυτές», έγραψε στον Συνήγορο του Αναγνώστη ο Τ.Α. επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει το συγκεκριμένο παράπονο, αλλά παρ’ όλα αυτά οι σχετικές με τις συντάξεις ειδήσεις συνεχίζουν να υπερτερούν σε έκταση άλλων στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας.

Εχει δίκιο ο αναγνώστης. Δεν είναι σπάνιο να καταλαμβάνει η επικαιρότητα του συνταξιοδοτικού σημαντικό χώρο στην πρώτη καθώς και στις υπόλοιπες σελίδες των «ΝΕΩΝ». Η συγκεκριμένη δημοσιογραφική επιλογή, ωστόσο, είναι απόλυτα συνειδητή. Για δύο λόγους μάλιστα.

Ο πρώτος είναι πως δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει σταθερότητα, οι νόμοι αλλάζουν σε τακτά – θα έλεγε κανείς – χρονικά διαστήματα και ανάλογα με το κόμμα που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού, οι συνταξιούχοι, να μην ξέρουν πάντα με βεβαιότητα τα ποσά που θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς – ή για πόσο θα βλέπουν αυτά τα οποία είδαν την τελευταία φορά που τους έλεγξαν. Ο δεύτερος είναι ότι ο Τύπος οφείλει να καλύπτει όσα θέματα ενδιαφέρουν το κοινό του, και οι συντάξεις – όπως έχουμε διαπιστώσει από την αλληλεπίδραση με πολλούς από τους αναγνώστες μας – είναι ένα απ’ αυτά.

Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, τόσο στις απαιτήσεις του αναγνωστικού μας κοινού όσο και σε εκείνες της ειδησεογραφίας – η οποία στο υπό συζήτηση ζήτημα αποδεικνύεται πλούσια – προσπαθούμε να καλύπτουμε κάθε νέα εξέλιξη στο συνταξιοδοτικό.