Εμανουέλ Μακρόν

Το κείμενο της συμφωνίας για την κυβέρνηση συνασπισμού είναι διάσπαρτο με όρους που επινοήθηκαν από το Παρίσι, όπως «στρατηγική κυριαρχία» ενώ επισημαίνει την ανάγκη να ενεργήσει η ΕΕ ως παγκόσμια δύναμη. Η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης - ουσιαστικά «έναν υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ», καθώς και διακρατικούς εκλογικούς καταλόγους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - μια ιδέα που υποστήριξε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να γίνει η ΕΕ πιο δημοκρατική. Ο συνασπισμός θα στηρίξει επίσης τον Μηχανισμό για τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Ανθρακα που στηρίζει ο Μακρόν.

Οι χώρες του Νότου

Ο συνασπισμός σηματοδότησε επίσης το άνοιγμα σε μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και κάποιας μορφής δημοσιονομική αλληλεγγύη - μακροχρόνιες απαιτήσεις από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Η συνθήκη ανοίγει την πόρτα για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ ώστε να «διασφαλισθεί η ανάπτυξη, να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η παροχή βιώσιμων και φιλικών προς το κλίμα επενδύσεων». Η Γερμανία θα στηρίξει επίσης μια «ευρωπαϊκή αντασφάλιση για εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων» ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου για την Τραπεζική Ενωση.

Η προοδευτική ατζέντα

Επειτα από 16 χρόνια διακυβέρνησης υπό την ηγεσία των συντηρητικών, υπάρχει μια νέα προσέγγιση σε μια σειρά από κοινωνικές πολιτικές. Η Γερμανία θα νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική κατανάλωση κάνναβης σε καταστήματα με άδεια, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τα προγράμματα πρόληψης και θα περιορίσει την εμπορία και τη χορηγία για όλα τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένου του καπνού και του αλκοόλ. Ο συνασπισμός θέλει να ενισχύσει τους νόμους για την καταπολέμηση του σεξισμού, την προώθηση της ισότητας αμοιβών και την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πολλοί περίμεναν ότι η πρόεδρος της Κομισιόν θα ήταν μεταξύ των «χαμένων» από τη συμφωνία. Η Φον ντερ Λάιεν, στενή σύμμαχος της απερχόμενης καγκελαρίου, προέρχεται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ, το οποίο περνά στην αντιπολίτευση. Επιπλέον, τα κόμματα συμφώνησαν ότι οι Πράσινοι θα μπορούσαν να ορίσουν τον επόμενο ευρωπαίο επίτροπο της Γερμανίας, υπό έναν όρο: Μόνο εάν πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι από τη Γερμανία. Ο συνασπισμός υποσχέθηκε επίσης να αγωνιστεί και να τηρήσει το σύστημα «Spitzenkandidat», σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής της Επιτροπής θα πρέπει να είναι ο κύριος υποψήφιος του κόμματος που κερδίζει το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό δίνει στο κεντροδεξιό ΕΛΚ ένα ισχυρό κίνητρο να προτείνει τη φον ντερ Λάιεν ως υποψήφιά του εκ νέου το 2024.

Βίκτορ Ορμπαν και
Γιαροσλάβ Κατσίνσκι

Η επερχόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει να παροτρύνει τις Βρυξέλλες να γίνουν πιο σκληρές για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, όπως αυτές για τις οποίες κατηγορούνται Ουγγαρία και Πολωνία. Επιπλέον, η ηγέτις των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ στηρίζει την υποχρέωση της Γερμανίας να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τον αυταρχισμό.

Οι υποστηρικτές
της λιτότητας

Η συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι ασαφής σχετικά με το εάν το Βερολίνο θα υποστηρίξει έναν νέο γύρο ομολόγων της Κομισιόν ή οποιοδήποτε άλλο είδος χρηματοδότησης από την ΕΕ - που αποτελεί ανάθεμα για συντηρητικές οικονομικά χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Σε χθεσινή του συνέντευξη ο Κρίστιαν Λίντνερ που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι ήταν ανοιχτός σε αυτή τη συζήτηση, καθώς «πρέπει να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός και το χρέος από τη μία, αλλά από την άλλη να παραμείνει ισχυρή η νομισματική ένωση».

Σι Τζινπίνγκ

Υπάρχει μια σαφής αλλαγή του τόνου από την επερχόμενη κυβέρνηση όσον αφορά τον «τεχνολογικό αυταρχισμό» της Κίνας. Η Μπέρμποκ τόνισε ότι στις συναλλαγές της με το Πεκίνο θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη συμμαχία της Γερμανίας με τις ΗΠΑ. Η Γερμανία «θα αντιμετωπίσει ξεκάθαρα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα, ειδικά στο Σιντσιάνγκ», αναφέρει. Η συμφωνία τονίζει επίσης ότι η επενδυτική συμφωνία ΕΕ - Κίνας δεν μπορεί «σε αυτό το στάδιο» να επικυρωθεί από τις χώρες της ΕΕ.

Μπόρις Τζόνσον

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ελπίδες ότι η στάση της Γερμανίας στις συνομιλίες μετά το Brexit θα μπορούσε να αλλάξει με τον νέο συνασπισμό, θα διαψευστεί. Η νέα κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη «πλήρους συμμόρφωσης με τις συμφωνίες που εγκρίθηκαν», ιδίως το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, και λέει ότι οποιαδήποτε παραβίαση από τη βρετανική πλευρά πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη «συνεπή εφαρμογή» των «αντίμετρων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από