O αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακολουθεί ένα ιδιότυπο μείγμα πολιτικής. Από τη μια πλευρά είναι το δόγμα «Η Αμερική επέστρεψε». Και όπως τόνισε στη χθεσινή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αυτό δεν σημαίνει στρατιωτική ισχύ (που θα είναι στο εξής «το τελευταίο καταφύγιο»), αλλά επίμονη διπλωματία και προώθηση των δημοκρατικών αξιών που χαρακτηρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες: ελευθερία, ισότητα, ευκαιρίες, οικουμενικά δικαιώματα. Η δημοκρατία, είπε, «παραμένει το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να αναδείξουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό μας».

Από την άλλη είναι ένα σύνθημα που παρέλαβε από τον προκάτοχό του, το «Πρώτα η Αμερική». Στο όνομα αυτού του δόγματος αποφάσισε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν χωρίς να προβεί σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του και την υπογραφή της συμφωνίας ΑUKUS με τη Βρετανία και την Αυστραλία χωρίς να ενημερώσει τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Την ίδια λογική ακολουθεί και στο πεδίο της οικονομίας, κλείνοντας τον κύκλο Ρίγκαν και εγκαινιάζοντας μια «σοσιαλδημοκρατική» πολιτική.

Το κατά πόσον τα δύο αυτά δόγματα μπορεί να συνδυαστούν και να μεταφραστούν σε μια πολιτική με συνοχή θα φανεί στη συνέχεια. Πολλά θα εξαρτηθούν άλλωστε από τους εσωτερικούς συσχετισμούς στην Αμερική. Αλλά η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Απαλλαγμένη από τα χαλινάρια που κρατούσαν, για διαφορετικούς λόγους, το Ηνωμένο Βασίλειο και η καγκελάριος Μέρκελ, μπορεί πλέον να επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις της την περίφημη στρατηγική της αυτονομία.