Τη μορφή επιδημίας έχουν πάρει τα φαινόμενα νοθείας και παραποίησης ελληνικών προϊόντων με προορισμό αγορές του εξωτερικού, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους έλληνες εξαγωγείς εμβληματικών ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο και οι ελιές. Η πρόσφατη αποκάλυψη της διακίνησης νοθευμένης φέτας από ελληνική επιχείρηση προς τις αγορές της Σουηδίας και της Γερμανίας επιβεβαιώνει μια ανησυχητική διάσταση που έχει πάρει το πρόβλημα των αθέμιτων πρακτικών, το οποίο θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την αποκλειστικότητα της Ελλάδας στην παραγωγή φέτας. Από τον περασμένο Ιούλιο κρούσματα με παραποιημένα προϊόντα που εντοπίστηκαν σε τρεις ευρωπαϊκές αγορές, και συγκεκριμένα την αγορά της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, αφορούσαν προϊόντα φέτας αλλά και ελαιολάδου. Το γεγονός μάλιστα ότι πλέον οι έλληνες παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν πρακτικές νοθείας από εγχώριες επιχειρήσεις που προσεγγίζουν με τα προϊόντα τους τις ξένες αγορές επιδεινώνει την κατάσταση και δημιουργεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη εξαγωγών. Αγελαδινό γάλα στη φέτα αντί για αιγοπρόβειο, πυρηνέλαιο σε πρόσμειξη με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, γλυκόζη στο μέλι συνθέτουν τις πρακτικές που βάζουν σε κίνδυνο το αύριο της ελληνικής παραγωγής, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι ζητούν πιο αυστηρά πρόστιμα και μέτρα κατά εκείνων που παρανομούν.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ