Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ξεκίνησε, είναι σε εξέλιξη μια σειρά από δράσεις που αλλάζουν σταθερά και μεθοδικά τη Δημόσια Διοίκηση. Στην αρχή του χρόνου ψηφίστηκε ο νέος νόμος για το ΑΣΕΠ που περιέχει τη σημαντικότερη πρόβλεψη για τον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού στο ελληνικό Δημόσιο, την οργάνωση ενός ετήσιου πανελλήνιου διαγωνισμού για τις προσλήψεις όλων των φορέων, για όλες τις ειδικότητες, για όλες τις θέσεις. Ηδη έχει εκπονηθεί το σχέδιο δράσης για να μπορέσουμε να οργανώσουμε έναν τέτοιο μεγάλο διαγωνισμό μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Εν συνεχεία ψηφίστηκε ο νόμος για τον εσωτερικό έλεγχο. Η βασική κριτική που δεχτήκαμε είναι ότι δεν θα εφαρμοστεί, ότι οι εσωτερικοί ελεγκτές είναι ανεκπαίδευτοι, ότι οι μονάδες είναι διακοσμητικές. Ηδη καταρτίστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ήδη εκπαιδεύεται η πρώτη σειρά 25 εσωτερικών ελεγκτών και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και στη δεύτερη σειρά εκπαίδευσης. Αλλάξαμε το εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Καταργήθηκε η απλή αναλογική που έφερε χάος, κακοδιοίκηση και δυσλειτουργία, επανήλθε το ενισχυμένo πλειοψηφικό και έτσι από τις επόμενες εκλογές θα εκλέγεται δήμαρχος και περιφερειάρχης με 43%, όποιος νικήσει στις εκλογές θα λαμβάνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, ενώ θεσπίστηκε όριο εισόδου 3% για να εκπροσωπηθεί ένας συνδυασμός στο περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο, παρά τις αντιδράσεις των ακροαριστερών κομμάτων. Ψηφίστηκε για πρώτη φορά θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προωθηθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των τηλεργαζομένων. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και προωθείται για ψήφιση το νομοσχέδιό μας για το lobbying. Με τη νομοθεσία για το lobbying και τον νόμο για τον εσωτερικό έλεγχο, κάναμε δύο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο.
Ετσι, όλες οι δραστηριότητες άσκησης επιρροής που διεξάγονται μέχρι σήμερα άτυπα και στο σκοτάδι, καθίστανται διαφανείς, αποκτούν ρυθμιστικό πλαίσιο και θα αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες για την ενίσχυση της ποιότητας λήψης αποφάσεων από τα θεσμικά όργανα.
Περαιτέρω, τέλη Αυγούστου θα παρουσιάσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιό μας για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τον Εθελοντισμό. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα αποκτά θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Εθελοντισμού που προστατεύει αποτελεσματικά τους εθελοντές ενώ ταυτόχρονα καθιστά διαφανή και ελεγχόμενη την κρατική χρηματοδότηση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον σημαιοστολισμό, ώστε να μην επανεμφανιστεί το φαινόμενο ορισμένοι, ευτυχώς ελάχιστοι, δήμαρχοι να αναρτούν σε δημόσια κτίρια την σημαία της αρεσκείας τους αλλά να γίνεται σεβαστή η θεσμική τάξη.
Ετοιμάζουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποτελεσματική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στο οποίο θα ενταχθούν και εργαλεία για να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερο βαθμό το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης, ένα χρήσιμο ευρωπαϊκό εργαλείο αυτοαξιολόγησης των οργανικών μονάδων, το οποίο θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Θα αλλάξουμε τη λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων, θα ανακατανείμουμε αρμοδιότητες μεταξύ των διάφορων επιπέδων διοίκησης, ενώ θα καταργήσουμε νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν εξυπηρετούν κανένα ουσιαστικά διοικητικό σκοπό.
Ολες αυτές οι επιμέρους δράσεις και άλλες όπως η εφαρμογή της κινητικότητας, η σχολαστική εφαρμογή του κύκλου προσλήψεων, η αναβάθμιση των εξετάσεων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, τα σεμινάρια ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων που οργανώνουμε με τη Microsoft, η διενέργεια των εξετάσεων για την Ιθαγένεια και η διαμόρφωση ενός ευκρινούς και αντικειμενικού πλαισίου για τη διαπίστωση της ένταξης των αλλοδαπών στην εθνική κοινότητα, η νέα νομοθεσία που ετοιμάζουμε για ένα νέο αποτελεσματικό σύστημα στοχοθεσίας που θα συνδεθεί με ένα σύστημα επιβράβευσης των ικανών και εργατικών υπαλλήλων, συγκροτούν μια κοσμογονία στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Διαμορφώνουν ένα καινούργιο τοπίο, προωθούν ένα δημόσιο πελατοκεντρικό/ πολιτοκεντρικό, εμπεδώνουν την αξιοκρατία. Είναι μια βαθιά και ριζική ανατροπή σε μια ενριζωμένη εξισωτική αντίληψη για τη λειτουργία του Δημοσίου, καθώς επανεισάγονται στη Διοίκηση η έννοια της αξίας, του ταλέντου και της επιβράβευσης. Και αυτός είναι ένας βαθιά ιδεολογικός και πολιτικός μετασχηματισμός.
Ο Μάκης Βορίδης είναι υπουργός Εσωτερικών