Εκρηξη γεννήσεων αναμένεται να προκαλέσει στην Αυστραλία η ισοφάριση του ρεκόρ κατάκτησης χρυσών μεταλλίων της χώρας, στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο παράγων «καλή διάθεση» αυξάνει τη δραστηριότητα στις κρεβατοκάμαρες των Αυστραλών, όπως αποδείχθηκε στις προηγούμενες δεκαετίες, μετά τους Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ.  

Το 2001 το ποσοστό γεννήσεων στη Νέα Νότια Ουαλία εκτοξεύτηκε κατά 10 τοις εκατό, λόγω του παράγοντα «καλής διάθεσης» που προκάλεσε η εντυπωσιακή απόδοση της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες το προηγούμενο έτος.

Ο δρ Τρέβορ Μαντζ, αντιπρόεδρος της Ιατρικής Ενωσης της Αυστραλίας, περιέγραψε το φαινόμενο ως «μετα-Ολυμπιακή ευφορία».   

«Το ποσοστό γεννήσεων παρέμενε γύρω στις 250.000 κάθε χρόνο την προηγούμενη δεκαετία, έτσι το να υπάρχει μια τέτοια αύξηση σε μία πολιτεία σε έναν χρόνο είναι σημαντικό», δήλωνε τότε ο δρ Μαντζ.   

«Πιστεύω πως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της προσωπικής αισιοδοξίας και του να λάβεις την απόφαση να κάνεις παιδιά και πιθανόν οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρέχουν αυτή την αισιοδοξία».

Στο Τόκιο οι αυστραλοί αθλητές έχουν ήδη ισοφαρίσει το ρεκόρ συγκομιδής χρυσών μεταλλίων, έχοντας κατακτήσει 17, όσα και στην Αθήνα, το 2004.

Παρόμοια αντίδραση και στη Μεγάλη Βρετανία. Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012 και τα δεκάδες μετάλλια που κατέκτησαν οι βρετανοί αθλητές ακολούθησε έκρηξη γεννήσεων με τα ποσοστά να είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 40 χρόνων.