Η ιστορία θα καταγράψει αυτή την επανάστασι που γίνεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχισε το καλοκαίρι του 1963, όταν 19.000 Νέγροι αξίωσαν κατάργησι των φυλετικών διακρίσεων, ίσα δικαιώματα, εργασία, ίση αμοιβή. Οι Λευκοί Αμερικανοί παρακολουθούν έκπληκτοι αυτή την ιδιόρρυθμη επανάστασι. Αλλοι παίρνουν θέσι αμέσως, άλλοι υπέρ ή εναντίον της, οπωσδήποτε όμως αναγνωρίζουν όλοι ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες το φυλετικό πρόβλημα έχει τεθή πλέον επί τάπητος και απαιτούν την λύσι του. Νέγροι βαδίζουν εναντίον εξασκημένων σκύλων της αστυνομίας, δίχως να φοβούνται για τις συνέπειες, διαδηλώνουν στους δρόμους και ζητούν να θεωρηθούν σαν πολίτες με ίσα δικαιώματα, όχι σαν άτομα δεύτερης ποιότητος. Η επανάστασις των Νέγρων δεν είναι ένα αιφνίδιο γεγονός, που συνέβη από την μία μέρα στην άλλη. Υπήρξαν σημαντικά γεγονότα στο παρελθόν, που την προετοίμασαν. Εν πρώτοις είναι η κατάργησις της φυλετικής διακρίσεως μέσα στον στρατό, που έγινε το 1948. Είναι ακόμη η απόφασις του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1954 που δεν αναγνωρίζει το καθεστώς της φυλετικής διακρίσεως. Οι Νέγροι απέκτησαν τώρα ηγεσία. Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Δεν φοβόμαστε», λένε.

ΓΗΡΑΙΟΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ

ΕΠΙ ΜΙΚΡΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣ

Ο Ουίλλιαμ Ουίλλις από την Νέα Υόρκη σκέφθηκε πως καιρός ήταν να τα βάλη πάλι με τους Ωκεανούς. Το 1954 ο Ουίλλις είχε πάει στην νήσο Σαμόα με σχεδία από ξύλο και χάλυβα. Ταξίδι που κράτησε έξι μήνες. Τώρα σε ηλικία 70 ετών επήγε στο Περού, κατασκεύασε μια ανάλογη σχεδία και έβαλε πλώρη για την Αυστραλία. Ο θαλερός θαλασσοπόρος θα ακολουθήση το ισχυρό ρεύμα Χούμπηλ, υπολογίζει δε πως θα καλύψη τις 21.000 χιλιόμετρα, δηλαδή την απόστασι που τον χωρίζει από την Αυστραλία σε 3 ½ μήνες. Μοναδική παρέα στο μακρυνό ταξίδι ο Ουίλλις θα έχη δύο γάτες τις οποίες ουδέποτε αποχωρίζεται.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

n Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος κατά την επίσκεψί του στο Τζάμπορη των προσκόπων περιεργάσθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και εζήτησε πολλές πληροφορίες για τον εκτιθέμενο κώνο αμερικανικού διαστημοπλοίου.

n Χιλιάδες Αθηναίοι και Πειραιώτες εξώρμησαν χθες προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού για να ξεφύγουν από την κάψα του καλοκαιριού. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που ελήφθη σε μια από τις αποβάθρες του Πειραιώς.