Να παραιτηθεί από το πόστο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης κάλεσε αργά χθες τον βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Αντριου Κουόμο, μετά την έκθεση – κόλαφο εις βάρος του που δημοσιοποίησε, έπειτα από πεντάμηνη έρευνα, η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς: η Εισαγγελία διαπίστωσε πως ο Κουόμο, που είχε κατηγορηθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο από δύο πρώην συνεργάτριές του για σεξουαλική παρενόχληση, παρενόχλησε σεξουαλικά τουλάχιστον 11 γυναίκες, πρώην και νυν εργαζόμενες της Πολιτείας, αρκετές από τις οποίες «νεαρής ηλικίας», «προβαίνοντας σε ανεπιθύμητα και μη συναινετικά θωπεύματα, φιλιά και αγκαλιές και κάνοντας πολλά προσβλητικά σχόλια».

Σεξουαλική παρενόχληση. Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι ο Κουόμο και οι συνεργάτες του καλλιέργησαν στο γραφείο του μια τοξική εργασιακή κουλτούρα, η οποία «διευκόλυνε» τη σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα μάλιστα με την Τζέιμς, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και η ομάδα του προχώρησαν σε αντίποινα εναντίον τουλάχιστον μίας πρώην εργαζόμενης που παραπονέθηκε για τη συμπεριφορά του.

«Ναι», απάντησε κατόπιν αυτών ξερά ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θεωρεί πως ο Κουόμο πρέπει να παραιτηθεί. Ο αμερικανός πρόεδρος ωστόσο απέφυγε να ζητήσει την απομάκρυνσή του με τη διαδικασία του impeachment στο πολιτειακό νομοθετικό σώμα, σε περίπτωση που ο 63χρονος Κουόμο, που σκεπτόταν να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία, αρνηθεί να φύγει μόνος του: «Ας πάρουμε ένα ένα τα πράγματα» δήλωσε.