Το ταρτάν του Ολυμπιακού Σταδίου του Τόκιο επιτρέπει στους αθλητές να είναι 1% με 2% ταχύτεροι, όπως αποδεικνύουν τα παγκόσμια και ολυμπιακά ρεκόρ που καταρρίπτονται, γιατί οι νέοι κόκκοι από καουτσούκ δημιουργούν «θυλάκους αέρα» και το «φαινόμενο του τραμπολίνο».  

«Είναι σαν να τρέχεις στον αέρα» περιέγραψε την εμπειρία του από το ταρτάν ο Κίρον ΜακΜάστερ που τερμάτισε τέταρτος στα 400 μ. εμπόδια.   

Ενα από τα μέλη της ομάδας που δημιούργησε το ταρτάν, ο Αντρέα Βαλάουρι, λέει πως αυτό που βλέπουμε είναι εξέλιξη. «Είναι σαφές πως κάθε φορά που γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη διαμόρφωση του υλικού και το Τόκιο δεν διαφέρει. Προσπαθήσαμε να το βελτιώσουμε προσθέτοντας μια επιπλέον ένωση. Το ταρτάν είναι πολύ λεπτό – 14 χιλιοστά. Ομως προσθέσαμε και αυτούς τους κόκκους καουτσούκ. Πώς να το περιγράψω καλύτερα: στο κάτω στρώμα είναι αυτός ο εξαγωνικός σχεδιασμός που δημιουργεί αυτούς τους μικρούς θυλάκους αέρα. Οχι μόνο παρέχουν απορρόφηση κραδασμών, αλλά παρέχουν κάποια ενεργειακή απόδοση: την ίδια στιγμή παρατηρείται το φαινόμενο του τραμπολίνο. Βελτιώσαμε αυτόν τον συνδυασμό και γι’ αυτό βλέπουμε την πίστα να βελτιώνει τις επιδόσεις.  

Στο Ρίο το ταρτάν λεγόταν WS. Αυτός ο νέος αποκαλείται WSTY για το Τόκιο. Είναι η τελευταία εξέλιξη στον στίβο. Ανταποκρίνεται στους κανόνες και ταυτόχρονα προστατεύει την υγεία των αθλητών, αποτρέποντας τραυματισμούς και τους δίνει ώθηση. Στα εργαστήρια μπορούμε να δούμε τη βελτίωση. Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς, αλλά ίσως 1% με 2%».