Ελληνική «αντεπίθεση» στις προκλητικές έρευνες του «Σισμίκ» με τις οποίες η Άγκυρα έχει εξαπολύσει πόλεμο νεύρων κατά της Ελλάδας. Πρόκειται για το ωκεανογραφικό σκάφος του πολεμικού μας ναυτικού, τον «Ναυτίλο», που απέπλευσε χθες το πρωί για την πραγματοποίηση σειράς μελετών στο Βόρειο Αιγαίο. Στις θάλασσες του Βορείου Αιγαίου θα παραμείνει επί μακρόν και θα εκτελέσει σειρά επιστημονικών ερευνών καθώς και χαρτογράφηση των βυθών. Το «Ναυτίλος» θα εκτελέση το επιστημονικό του ταξίδι χωρίς συνοδεία πολεμικών σκαφών, αντίθετα προς το «Σισμίκ» που συνοδεύεται από τρία τουρκικά αντιτορπιλλικά. Οπωσδήποτε όμως ο «Ναυτίλος» θα βρίσκεται σε επαφή με πολεμικές μονάδες του Στόλου μας για την εκτέλεση σειράς πειραμάτων που σχετίζονται με την παρακολούθηση υποθαλασσίων ρευμάτων. Λεπτομέρειες για τις περιοχές όπου θα διενεργήσει τις έρευνές του ο «Ναυτίλος» δεν δόθηκαν. Είναι όμως φανερό ότι θα ευρίσκεται «αντίκρυ» στο «Σισμίκ».

Πάρκα 2 χιλ. στρ.

μες στην Αθήνα

Νησίδες πρασίνου εκτάσεως 2.000 στρεμμάτων, όπου θα φυτευθούν 550.000 περίπου δένδρα, θα δημιουργηθούν στους κατοικημένους χώρους της Μείζονος Περιοχής Πρωτευούσης. Έτσι το πράσινο στην Πρωτεύουσα θα τερταπλασιασθεί. Από το 2,5% που είναι σήμερα, θα φθάει το 10%.

Αναλυτικά οι χώροι είναι οι εξής: Αττικό Άλσος 250 στρέμματα, Λόφος Στρέφη 40 στρέμματα, Άλσος Συγγρού 150 στρ., Αιγάλεω 200 στρ., Δαφνί και περιοχή Ιεράς Οδού 500 στρ. και Φινοπούλου 10 στρ. Η συνολική δαπάνη που θα ανέλθη στα 70 εκ. δραχμές εγκρίθηκε από τον κ. πρωθυπουργό. Τα έργα θα ολοκληρωθούν με το τέλος της φυτευτικής περιόδου 1976-1977. Εξάλλου η Υπηρεσία Οικισμού προσδιόρισε την έκταση όπου παλιά υπήρχε ο Ελαιών των Αθηνών στην κοιλάδα του Κηφισσού και θα εκδοθή το σχετικό διάταγμα για την δενδροφύτευση με ελαιόδενδρα όλων των ακάλυπτων χώρων, με οδηγίες του υπουργείου Γεωργίας.

Μόδα «Κομανέτσι» εφέτος

Για όσους πεθύμησαν να θαυμάσουν το αστέρι της φετινής Ολυμπιάδας, την 15χρονη πρωταθλήτρια της γυμναστικής Νάντια Κομανέντσι, δεν έμεινε περιοδικό που να σέβεται τον εαυτό του και να μην τη βάλει χρωματιστό εξώφυλλο σε διάφορες στάσεις την ώρα που εκτελεί τις εκπληκτικές ασκήσεις της. Ο κόσμος χορτασμένος πια από τα «θαύματα» της τεχνολογίας δείχνει πραγματική δίψα γι’ αυτό το νέο είδωλο – «θαύμα» των δυνατοτήτων του ανθρώπινου κορμιού.