Σε εγρήγορση

για μπλακάουτ

Σε εγρήγορση και σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», ρωτήθηκε για τις αντοχές του συστήματος ηλεκτρισμού λόγω του καύσωνα. Οπως είπε, είχε τις προηγούμενες δύο ημέρες συσκέψεις με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αλλά και τη ΔΕΗ, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν για την πλήρη ετοιμότητα του μηχανισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, η ΡΑΕ έχει ζητήσει όχι μόνο από τη δημόσια εταιρεία αλλά και τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να βρίσκονται σε εγρήγορση και να διαθέσουν τις μονάδες τους για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Πάντως η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή, με τη ΔΕΗ μάλιστα να αναγκάζεται να θέτει σε λειτουργία και λιγνιτικές μονάδες, σε μία περίοδο κατά την οποία το κόστος είναι απαγορευτικό και η κυβέρνηση και η εταιρεία δρομολογούν την απολιγνιτοποίηση.

Το άναμμα των φουγάρων των λιγνιτικών ώθησε τον υπουργό να υπενθυμίσει και το αίτημα της ελληνικής πλευράς στις Βρυξέλλες για αποζημίωσή τους καθώς είναι αναγκαία η παραμονής του σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας…

Το ΤΑΙΠΕΔ

για τον ΟΛΠ

Οπως αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», κυβέρνηση και COSCO έχουν έλθει σε συμφωνία για να μεταβιβαστεί στους κινέζους επενδυτές κι άλλο ποσοστό (16%) των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Οπως πληροφορείται η στήλη, χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την τροποίηση των κειμένων των συμβάσεων που αφορούν τη συμφωνία των μετόχων και την αγοραπωλησία των μετοχών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα αναθεωρημένα κείμενα οδεύουν προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών. Με τη σειρά του θα τα στείλει προς τσεκάρισμα… στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Κι από εκεί και πέρα με την ολοκλήρωσή αυτής της διαδικασίας ανοίγει κι επίσημα ο δρόμος για τη μεταβίβαση του 16% στην COSCO.

Οι Κινέζοι πια θα κατέχουν το 67% του ΟΛΠ.

Η επιστροφή του Γκίκα Χαρδούβελη

Αλλαγή φρουράς έχουμε σήμερα στην προεδρία της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της καλείται μεταξύ άλλων να εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Νέος πρόεδρος του συστημικού ομίλου, που θα αντικαταστήσει τον Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος παρέμεινε στη θέση για 3½ χρόνια, θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών από τα μέσα του 2014 έως τις εκλογές στις αρχές του 2015, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά. Ο λόγος γίνεται για τον καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη, οποίος είναι έτοιμος εδώ και καιρό να αναλάβει τα καθήκοντά του στην Εθνική Τράπεζα. Η Γενική Συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πληρώνει…

το «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»

Μπαίνουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων η επιδότηση 19.201 δανείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ». Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, οι πληρωμές ανέρχονται συνολικά σε 44,17 εκατ. ευρώ και αφορά 7.774 δικαιούχους. Εως το τέλος Αυγούστου θα ακολουθήσει και νέα φάση πληρωμών της επιδότησης αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών-επιτηδευματιών – που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία, δηλαδή έχουν υποστεί τουλάχιστον 20% μείωση του κύκλου εργασιών το 2020 συγκριτικά με το 2019.