Η πρώτη σελίδα του Αρη στο κεφάλαιο Conference League (αλλά και στη σεζόν 2021-22) είχε ανορθογραφίες. Οι Κίτρινοι ηττήθηκαν 2-0 από την Αστάνα στο Καζακστάν και πλέον καλούνται να πετύχουν μία υπέρβαση στη ρεβάνς της 29ης Ιουλίου στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για να προκριθούν στον γ’ προκριματικό της νεοσύστατης διοργάνωσης.

Για να κατανοηθεί ο βαθμός δυσκολίας του επαναληπτικού, αρκεί να επισημανθεί ότι ο Αρης σε διπλές ευρωπαϊκές αναμετρήσεις μετράει μόνο αποκλεισμούς, όταν ηττήθηκε στο πρώτο ματς. Οπότε επιζητεί πλέον μία πρωτόγνωρη (για τα δεδομένα του) επιτυχία με την υποσημείωση ότι δεν ισχύει από φέτος το πλεονέκτημα του εκτός έδρας γκολ (επί παραδείγματι λογίζονται ως ισοδύναμα αποτελέσματα το 2-0 και το 3-1).

Στην πρόσφατη ιστορία του Αρη υπάρχει βέβαια και ένα παρ’ ολίγον θαύμα. Το 2019 στο Europa League έχασε 3-0 από τη Μόλντε, αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει το σκορ στη ρεβάνς της Θεσσαλονίκης λυγίζοντας εν τέλει στην παράταση (3-1).

Χωρίς αντίδοτο

Στο χθεσινό ματς (διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για υγειονομικούς λόγους εν αντιθέσει με τον εν Ελλάδι επαναληπτικό) ο Αρης δεν βρήκε το αντίδοτο απέναντι στον κροάτη winger Μάριν Τομάσοφ. Ο πρώτος σκόρερ της Αστάνα μέσα στο 2021 (11 γκολ στο πρωτάθλημα, ένα στο Κύπελλο) έδρασε σουτάροντας με το αριστερό έξω από την περιοχή στο 25′ (λάθος εκτίμηση του νεοαποκτηθέντα τερματοφύλακα Ντένις) και με κεφαλιά στο 71′ (κινούμενος ανάμεσα από τον στόπερ Γιώργο Δεληζήση και τον βραζιλιάνο γκολκίπερ).

Ο Αρης, πάντως, θα μπορούσε να προηγηθεί στο 6′ με το σουτ του Φακούντο Μπερτόλιο (απέκρουσε ο Ντμίτρι Νεπογκότοφ) και να ισοφαρίσει στο 30′ (προ κενής εστίας ο Ματέο Γκαρσία δεν πρόλαβε την μπάλα στο γύρισμα του Ντανιέλ Μαντσίνι) ή στο 32′ (ο τερματοφύλακας της Αστάνα σταμάτησε τον Μαντσίνι σε τετ α τετ). Αυτές ήταν οι τρεις καθαρές ευκαιρίες των φιλοξενούμενων που έδειχναν στο πρώτο ημίχρονο να πατούν καλύτερα από τους αντιπάλους. Κι ας είχαν στα πόδια τους 21 επίσημα παιχνίδια οι παίκτες της Αστάνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, πάντως, η ομάδα του Αντρέι Τιχόνοφ ανέβασε ταχύτητα. Μέχρι το 70′ οι τελικές προσπάθειες έγιναν 7-3 από 2-3 στο 45΄. Στο 75′, όμως, ο Φακούντο Μπερτόλιο κέρδισε τη 2η κίτρινη του Λούκα Σιμούνοβιτς (διαιτητής ο γερμανός Μπάστιαν Ντάκερτ) και η Αστάνα ταμπουρώθηκε. Ο Απόστολος Μάντζιος ρίσκαρε φτάνοντας να παίζει το 4-4-2 στα τελευταία λεπτά με δεξί μπακ τον winger Μπρούνο και στόπερ τον αμυντικό μέσο Τζέγκο. Η ομάδα του, ωστόσο, ήταν ανούσια.

Χρήζει αναφοράς ότι επιστρατεύτηκαν δύο νεοαποκτηθέντες, ο βραζιλιάνος τερματοφύλακας Ντένις και ο βόσνιος winger Ιζέτ Χαΐροβιτς. Ο στόπερ Φαμπιάνο Λέισμαν έμεινε εκτός, επειδή δεν εστάλη η μπλε κάρτα από την τουρκική ομοσπονδία.

Εκτός έμεινε και ο Ντανιέλ Σούντγκρεν (προοριζόταν για βασικός), λόγω ίωσης.

«Δεν το αξίζαμε»

Μετά το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο ως προπονητής ο Απόστολος Μάντζιος ανέφερε πως «δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλαμε και αξίζαμε. Ξεκινήσαμε καλά με ευκαιρίες για γκολ, αλλά δεν το πετύχαμε. Αντίθετα, δεχθήκαμε δύο εύκολα γκολ, ενώ ήμασταν καλύτεροι και σε γενική εικόνα ελέγξαμε τον ρυθμό».

ΑΣΤΑΝΑ: Νεπογκόντοφ, Ρουκάβινα, Μπίτρι, Σιμούνοβιτς, Μπεϊσεμπέκοφ, Εμπόνγκ, Κουάτ (84′ λ.τ. Γκούρμαν), Τσουπέρκα, Τομάσοφ, Μπαρσεγκιάν (87′ Μπετσιράι), Εουγκένιο (78′ Τομάσεβιτς).

ΑΡΗΣ: Ντένις, Σάκιτς (77′ Χαΐροβιτς), Δεληζήσης (77′ Τζέγκο), Μπεναλουάν, Γκανέα, Σάσα, Ματίγια, Γκάμα (62′ Μήτρογλου), Μπερτόλιο, Γκαρσία (46′ λ.τ. Μπρούνο), Μαντσίνι (87′ Μάνος).