Δημοκρατικός και Αφροαμερικανός μεν, μετριοπαθής και υπέρμαχος της ασφάλειας δε. Αυτό είναι το προφίλ του υποψηφίου του κόμματος του Τζο Μπάιντεν για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης: Του πρώην διοικητή της Αστυνομίας, Ερικ Ανταμς, ο οποίος επικράτησε δύσκολα των εσωκομματικών αντιπάλων του και καθίσταται αυτομάτως φαβορί για τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, σε μια πόλη με έντονα δημοκρατική παράδοση.

«Μεγάλωσα φτωχός στο Μπρούκλιν και το Κουίνς. Φορούσα αλεξίσφαιρα γιλέκα για να κρατώ ασφαλείς τους γείτονές μου. Υπηρέτησα την κοινότητά μου ως γερουσιαστής της πολιτείας και ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Μπρούκλιν. Και με τιμά το γεγονός ότι θα είμαι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της πόλης την οποία πάντα ονόμαζα σπίτι μου», δήλωσε ο 60χρονος Ανταμς μετά την επισημοποίηση της νίκης του.

Ο Ανταμς έχει ταχθεί σαφώς κατά του αιτήματος για μείωση των πόρων που κατευθύνονται προς την Αστυνομία (defund the police). «Εάν οι ζωές των μαύρων πραγματικά μετρούν, τότε δεν μπορεί να στρέφονται αποκλειστικά κατά της Αστυνομίας. Πρέπει να αγωνίζονται κατά της βίας που διαλύει τις κοινότητές μας», έχει πει απευθυνόμενος προς τους οπαδούς του, πολλοί από τους οποίους είχαν συμμετάσχει ενεργά στο μεγαλειώδες κίνημα που ακολούθησε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τον Μάιο του 2020.

Σημειώνεται ότι ο Ανταμς – ο οποίος ισχυρίζεται πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς όταν ήταν 15 ετών – ήταν συνιδρυτής της πρωτοβουλίας «100 Μαύροι στις μονάδες επιβολής της τάξης που νοιάζονται», η οποία υποστήριζε τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι φυλετικές διακρίσεις.

Ο Τραμπ

και ο… Χίτλερ

«Ε, λοιπόν, ο Χίτλερ φαίνεται πως έκανε πολλά καλά πράγματα». Αυτό φέρεται να είχε πει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2018, κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη για την επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, άφησε εμβρόντητο τον τότε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και πρώην στρατηγό των πεζοναυτών, Τζον Κέλι, ο οποίος του παρέδιδε… μαθήματα Ιστορίας, αναφορικά με «το ποιες χώρες ήταν σε ποιο στρατόπεδο». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο συγγραφέας ενός νέου βιβλίου, με τίτλο «Frankly, We Did Win This Election», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα – αν και η εκπρόσωπος του τέως προέδρου το διέψευσε, λέγοντας: «Ο πρόεδρος Τραμπ ποτέ δεν το είπε. Ολα είναι fake news». O Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι καταθέτει αγωγή εναντίον του Facebook, του Twitter και της Google καθώς και των επικεφαλής τους δηλαδή τον Μάρκ Ζάκερμπεργκ, τον Τζακ Ντόρσι και τον Σουντάρ Πιτσάι, κατηγορώντας τους για «παράνομη και αντισυνταγματική λογοκρισία» επειδή τον εξεδίωξαν από τις πλατφόρμες τους.