Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα ενόψει της συνόδου κορυφής ΗΠΑ – ΕΕ, την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με το επτασέλιδο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που συζητήθηκε χθες από τους μόνιμους πρέσβεις των «27», οι δύο πλευρές αναμένεται ότι θα δεσμευτούν να τερματίσουν τον εμπορικό «πόλεμο» που ξέσπασε ανάμεσά τους κατά την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ και συνοδεύτηκε από εκατέρωθεν κυρώσεις και δασμούς.

Σύμφωνα με το Reuters, το πρώτο βήμα θα είναι να λήξει πριν από τις 11 Ιουλίου η πολύχρονη διαμάχη ανάμεσα στην Boeing και την Airbus, τους δύο παγκοσμίως κυρίαρχους αεροναυπηγικούς ομίλους. Στη συνέχεια, μέχρι τον Δεκέμβριο, στόχος είναι να έχουν αρθεί οι δασμοί που επιβλήθηκαν πριν από τρία χρόνια από τις ΗΠΑ στα εισαγόμενα από την ΕΕ προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, με συνέπεια να υπάρξουν αντίμετρα από τις Βρυξέλλες.

Αν και οι κινήσεις αυτές δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την εγκαθίδρυση της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερου εμπορίου παγκοσμίως (οι διαπραγματεύσεις για την TTIP είχαν ναυαγήσει επί Τραμπ), αναμφίβολα έχουν στόχο να διευκολύνουν την Ευρώπη να ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ στην οικονομική αντιπαράθεση με την Κίνα. Εστω και αν η προσέγγιση των δύο εταίρων σε αυτό το θέμα δεν είναι ακριβώς ταυτόσημη.