Μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ώστε να ισχύσουν από τις αρχές του 2022, όπως ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα τρέξει την άσκηση της προσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση τις νέες τιμές ζώνης. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης άσκησης θα καθορίσουν τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στον ΕΝΦΙΑ ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των αντικειμενικών αξιών. Βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης παραμένει η νέα μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ το 2022, η οποία θα προέλθει μέσω της μείωσης των συντελεστών υπολογισμού του φόρου ακινήτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνουν τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών σχεδιάζοντας αυξήσεις σε 6.000 έως 7.000 περιοχές, μειώσεις σε περίπου 3.000 με 4.000 περιοχές και επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα. Η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει να συνθέσει το παζλ των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα αξιολογεί και φιλτράρει τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων και τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές ακινήτων έχουν προτείνει αυξήσεις 30%, 50%, ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που εισηγούνται εντοπίζονται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών λόγω της άνθησης του φαινομένου Airbnb. Οι αυξήσεις που προτείνουν είναι κατά μέσο όρο 50%-60%. Στα βόρεια προάστια, οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι μικρότερες και κινούνται κατά μέσον όρο 20%-30%. Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στα νότια προάστια της Αττικής, τα οποία έχουν ευνοηθεί τόσο λόγω της αυξημένης ζήτησης κατοικιών από επενδυτές του εξωτερικού όσο και λόγω του έργου του Ελληνικού. Αντίστοιχα, μεγάλες αυξήσεις προτείνονται και στις συνοικίες των δυτικών προαστίων.