Ο Πέτρος Μάνταλος αποτελεί αναμφίβολα το πιο ξεχωριστό κεφάλαιο στη σύγχρονη εποχή της ΑΕΚ. Ενας παίκτης που ήρθε από την Ξάνθη της Σούπερ Λιγκ, στη Φούτμπολ Λιγκ, προκειμένου να φορέσει τα κιτρινόμαυρα και να γίνει σημείο αναφοράς της Ενωσης. Φάνηκε από εκείνη τη χρονιά του κιόλας πως μιλάμε για έναν παίκτη που θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΑΕΚ των επόμενων ετών.

Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Ο Μάνταλος έγινε ηγέτης και αρχηγός του Δικεφάλου, οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 2015, με γκολ στον τελικό με τον Ολυμπιακό, σήκωσε σαν αρχηγός το πρωτάθλημα του 2018, ενώ με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο αγωνίστηκε με την ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Κορυφαίος

Ο Μάνταλος είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν αδικηθεί. Εχει ακούσει πολλά κατά καιρούς, όμως η συμβολή του στο παιχνίδι της ΑΕΚ ήταν και παραμένει καθοριστική. Δεν είναι τυχαίο πως όλα αυτά τα χρόνια όποιος προπονητής κι αν ερχόταν στην ΑΕΚ, ξεκινούσε την ενδεκάδα του από εκείνον.

Στα 30 του ο Μάνταλος ολοκληρώνει μια κακή σεζόν της ΑΕΚ, κατά της οποίας τη διάρκεια ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος. Στο ranking του Wyscout, της πιο αξιόπιστης πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, την οποία εμπιστεύεται το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς, που τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο παρακολούθησης της πορείας και αξιολόγησης των ποδοσφαιριστών, ο Μάνταλος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των καλύτερων επιθετικών μέσων της Superleague (τον ακολουθούν οι Μπερτόγλιο, Φορτούνης, Ουάρντα). Και βρίσκεται στην κορυφαία ενδεκάδα του πρωταθλήματος, όπως αυτή σχηματίζεται στο Wyscout με τα αντικειμενικά κριτήρια της ανάλυσης της απόδοσης των ποδοσφαιριστών του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι αριθμοί του

Ο μέσος με τις περισσότερες ασίστ (10) στο φετινό πρωτάθλημα, ο οποίος είναι πρώτος και στη λίστα με τις κάθετες πάσες (81 τον αριθμό), πρώτος και στις «έξυπνες» πάσες (75), αυτές που διαπερνούν μια ή περισσότερες αμυντικές γραμμές και προωθούν την ανάπτυξη της επίθεσης, και 5ος στις πάσες – κλειδιά, δηλαδή τις πάσες που δημιουργούν ευκαιρία για εκτέλεση στον συμπαίκτη είναι ένας παίκτης που συνεργάστηκε με δύο προπονητές και έπαιξε σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις στα συστήματα των προπονητών του.

Ο Μάνταλος βγήκε μπροστά και στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Παρότι αγωνίστηκε με… ένα πόδι, έκανε τη διαφορά, σκοράροντας το γκολ νίκης της ΑΕΚ που την στέλνει στην Ευρώπη. Οσο περισσότερο μελετά κανείς και αναλύει την απόδοσή του στο φετινό πρωτάθλημα τόσο παραπάνω δυσκολεύεται να εξηγήσει τη στοχοποίησή του από μεγάλη μερίδα οπαδών της ΑΕΚ. Επειδή είναι αρχηγός, και ένας από τους κατά τεκμήριο πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, είναι λογικό να του επιμερίζεται σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κακή πορεία μιας ομάδας. Ομως στην περίπτωσή του έχει ξεπεραστεί όλο αυτό κατά πολύ.

Η ΑΕΚ ποντάρει πολλά στον αρχηγό της για την επόμενη μέρα της. Αυτός είναι και ο λόγος που πήρε την απόφαση να τον καλέσει για πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του. Μια ανανέωση που έχει «κλειδώσει» και που θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Η Ενωση το καλοκαίρι έφτασε για πρώτη φορά κοντά στην απόφαση να αποχωριστεί τον Μάνταλο.

Αγαπημένος του Μελισσανίδη

Η πρόταση από τα Εμιράτα ήταν δελεαστική και η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος ο παίκτης την εξέτασε σοβαρά. Ομως στο τέλος η ζυγαριά έγειρε υπέρ της παραμονής του. Μια απόφαση που πήρε πάνω του ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο ηγέτης της ΑΕΚ δεν έχει κρύψει την αδυναμία του στον παίκτη Μάνταλο. Τον θεωρεί έναν ποδοσφαιριστή με εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και συνάμα έναν χαρακτήρα που ταιριάζει στη δική του φιλοσοφία. Γι’ αυτό και αποφάσισε να τον κρατήσει στην ομάδα και πλέον με το νέο συμβόλαιο, να τον χρίσει τον αρχηγό της ομάδας που θα μπει στην «Αγια-Σοφιά».

Το τελευταίο αποτελεί μεγάλο κίνητρο και για τον Μάνταλο. Να συνδέσει μια για πάντα το όνομά του με την ιστορία της ΑΕΚ, με έναν έντονο τρόπο. Να είναι ο αρχηγός της ομάδας που θα επιστρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια, για να κάνει ένα δεύτερο restart. Να επιδιώξει να ζήσει ξανά στιγμές από το παρελθόν, με τίτλους και επιτυχίες, στη φυσική της έδρα. Μια έδρα που της έλειψε πολύ και που σίγουρα θα της δώσει μια άλλη δυναμική, για τα χρόνια που θα έρθουν.