Σε ανάλυσή του που δημοσιεύτηκε στους «Financial Times» στις 27 Αυγούστου 2014, μετά τον τερματισμό της προηγούμενης χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 2.100 Παλαιστινίων και 70 Ισραηλινών, ο Τζον Ριντ έκανε τις διαπιστώσεις του αναφορικά με τους κερδισμένους και τους χαμένους της σύγκρουσης. Στους πρώτους κατέταξε τη Χαμάς, την ισραηλινή Δεξιά και την «ασπίδα» που είχε αναλάβει την προστασία του Ισραήλ από τους εισερχόμενους πυραύλους - τον «Σιδηρούν Θόλο». Στους δεύτερους συμπεριέλαβε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ήταν και τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χθες, σε ανάλογο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Washington Post», με την υπογραφή του Στιβ Χέντριξ, η πιο σημαντική αλλαγή αφορά τον Νετανιάχου, ο οποίος πλέον κατατάσσεται στους κερδισμένους της εν εξελίξει αναμέτρησης - η οποία υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να καταλήξει σε μία ακόμη αιματηρή χερσαία εισβολή της Τσαχάλ στη Γάζα. Η αλήθεια δε είναι ότι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ απέδειξε, στα χρόνια που πέρασαν, ότι ο δημοσιογράφος των «FT» είχε άδικο, μιας και τα όσα συνέβησαν τότε δεν απέβησαν μοιραία για το πολιτικό του μέλλον - αντιθέτως, φάνηκε να ενισχύουν τις πολιτικές του μετοχές.

«Για τον Νετανιάχου, η κλιμάκωση των συγκρούσεων φάνηκε να του προσφέρει μια ανακούφιση της τελευταίας στιγμής, καθώς φαινόταν να πλησιάζει το τέλος της χρονικής περιόδου - ρεκόρ στην κορυφή της ισραηλινής πολιτικής σκηνής. Κι αυτό διότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια ομάδα αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων φαινόταν να απέχει λίγες ημέρες - αν όχι ώρες - από τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης της χώρας χωρίς τον Νετανιάχου εδώ και 12 χρόνια», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως το 2014, έτσι και σήμερα, η Χαμάς - η παλαιστινιακή οργάνωση που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ουσιαστικά είναι ταυτισμένη με τον κρατικό μηχανισμό - ανήκει στους κερδισμένους. Παρότι είδε αρκετούς μαχητές και διοικητές της να πέφτουν νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα, η οργάνωση του Ισμαήλ Χανίγε μπορεί να περηφανεύεται ότι δεν έσκυψε το κεφάλι και ηγήθηκε της αντίστασης κατά του μισητού εχθρού - όπως είχε κάνει και η Χεζμπολάχ στον πόλεμο του Λιβάνου, το 2006. «Η σύγκρουση επιτρέπει στη Χαμάς να εμφανιστεί ως ο ήρωας των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, εις βάρος του βασικού της ανταγωνιστή, της Φατάχ του κόμματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που κυβερνά την κατεχόμενη Δυτική Οχθη», σημειώνει το ίδιο άρθρο.

Κάτι που, συμπληρώνουμε εμείς, αναμένεται να αποτυπωθεί στις κάλπες όποτε (και αν) διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς ο Αμπάς πρόσφατα ανέβαλε αυτές που ήταν προγραμματισμένες για τον Μάιο…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από