Το μόνιμο «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου στο 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στο 80% για τις επιχειρήσεις προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου ενεργοποιείται από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ενώ ειδικά για τα κέρδη που θα δηλώσουν φέτος οι επιχειρήσεις η προκαταβολή φόρου θα υπολογιστεί με συντελεστή 70%. Ωστόσο, για τις τράπεζες διατηρείται ο συντελεστής με βάση τον οποίο υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου διατηρείται στο 100%.

Με την ίδια τροπολογία:

  • Μειώνεται σε μόνιμη βάση στο 22% από 24% ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος 2021. 
  • Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης με τους όρους που ισχύουν φέτος, επεκτείνεται και για το 2022 για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
  • Επιχειρείται να ασκηθεί πίεση στους ΟΤΑ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Προβλέπεται ότι ποσοστό 60% επί των ποσών που καταβάλλονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αυτών προς τρίτους, παρακρατείται από τους αποδιδόμενους στους ΟΤΑ Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.