Ο Ματέο Σαλβίνι υπήρξε από τους πρώτους επώνυμους αρνητές των lockdowns (αν όχι του ίδιου του κορωνοϊού…) στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόλις πρόσφατα άλλωστε έσπευσε να απορρίψει κατηγορηματικά τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είχε ανακοινώσει εν όψει του καθολικού Πάσχα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι – έστω κι αν τη στηρίζει πολιτικά. «Αρνούμαι να συμβιβαστώ με περισσότερες εβδομάδες και περισσότερους μήνες φόβου και κλειδώματος» είχε δηλώσει, κάνοντας λόγο για ασέβεια προς τους ιταλούς πολίτες.

Η Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, από την πλευρά της, θριάμβευσε στις εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Τρίτη στην περιφέρεια της Μαδρίτης, έχοντας ως βασικό της σύνθημα τη λέξη «Ελευθερία». Οχι γενικώς και αορίστως φυσικά, αλλά σε σχέση με τα lockdowns που επιβάλλει η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Μέτρα τα οποία ούτως ή άλλως είχε υπονομεύσει με όποιον τρόπο μπορούσε το περασμένο διάστημα, διασφαλίζοντας γι’ αυτό ευρεία στήριξη από μικρομεσαίους και μαγαζάτορες – εξάλλου η Μαδρίτη είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία μπαρ, εστιατόρια και κινηματογράφοι έμειναν ανοιχτά από τον Ιούνιο του 2020, έστω και με κάποιους περιορισμούς.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, ο θαυμασμός και το πολιτικό φλερτ εκ μέρους του ηγέτη της Λίγκας του Βορρά προς τη 42χρονη πολιτικό του Λαϊκού Κόμματος που έχει χαρακτηριστεί και «Τραμπ της Ισπανίας» κάθε άλλο παρά έκπληξη πρέπει να προκαλούν. «Στέλνω συγχαρητήρια και τις ευχές μου για καλή δουλειά στην πρόεδρο Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, νικήτρια των εκλογών της Μαδρίτης, μια γυναίκα με κοινή λογική που συνδύασε την προστασία της υγείας με το δικαίωμα στη δουλειά και στην ελευθερία» έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι.

Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι ως πρόσφατα ο Σαλβίνι συνήθιζε να απευθύνει τους… χαιρετισμούς του κυρίως προς το ακροδεξιό κόμμα Vox – όπως έκανε και στις εκλογές του 2019. Ωστόσο, καθώς επιχειρεί να γίνει δεκτός στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» (αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έκανε την «κωλοτούμπα» η οποία τον οδήγησε στην κυβέρνηση Ντράγκι), είναι φανερό πως βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης των πολιτικών του φίλων και συμμάχων.

Η αλήθεια δε είναι ότι παίζει ταυτόχρονα σε δύο ταμπλό, επιχειρώντας να ανακατέψει την τράπουλα προς όφελός του: Από τη μία, ρίχνει τα δίχτυα του προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ορισμένα από τα μέλη του οποίου έχουν παραπλήσιες θέσεις με τις δικές του (όπως το κόμμα της Αγιούσο).

Από την άλλη, έχει στα σκαριά μια νέα πολιτική ομάδα, με τη βοήθεια των κυβερνώντων κομμάτων και των πρωθυπουργών Πολωνίας και Ουγγαρίας, Ματέους Μοραβιέτσκι και Βίκτορ Ορμπαν.