Αναταραχή επικρατεί στο Αφγανιστάν μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από τη χώρα έως τις 11 Σεπτεμβρίου, στην εικοστή επέτειο από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ακολουθήσουν και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα.  

Οι Ταλιμπάν έσπευσαν να δηλώσουν ότι νίκησαν και ετοιμάζονται να επιτεθούν στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, ισχυριζόμενοι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υπαναχώρησε από τη συμφωνία να έχουν αποχωρήσει τα στρατεύματα μέχρι τις αρχές Μαΐου. Παρότι η ημερομηνία είναι συμβολική, διαφέρει μόλις τέσσερις μήνες από τη συμφωνία που έκλεισε ο Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ πέρσι για την απόσυρση των 2.500 αμερικανών στρατιωτών που έχουν μείνει στη χώρα, έπειτα από 20 χρόνια παραμονής εκεί. Πέρσι οι Ταλιμπάν είχαν συμφωνήσει να σταματήσουν τις επιθέσεις στα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, κάτι που αναιρούν τώρα.

Ομως ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, ακριβώς για τον αντίθετο λόγο, δηλαδή για την πιθανή επικράτηση των Ταλιμπάν έχουν οι γυναίκες της χώρας. Μεγαλύτερη αναταραχή επικρατεί στα σχολεία και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία ήταν κλειστά για τις γυναίκες την εποχή που κυβερνούσαν οι Ταλιμπάν. «Οι Αμερικανοί αποχωρούν και μας περιμένουν πολύ σκληρές μέρες», δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους η Μπασιρέ Χεϊντάρι, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Χεράτ. «Φοβάμαι ότι δεν θα μας αφήνουν να βγαίνουμε από το σπίτι, πόσο μάλλον να παρακολουθούμε μαθήματα». Οι περισσότεροι Αφγανοί φοβούνται ότι με την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα υπάρξουν πιο πολλές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των Ταλιμπάν.  

Η βία εναντίον των πολιτών, ιδιαίτερα εις βάρος των γυναικών και των παιδιών, έχει αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ και οι περιοχές της χώρας που ελέγχουν οι Ταλιμπάν είναι περισσότερες από ποτέ. Μια πιθανή επιστροφή σε ισλαμιστική εξουσία θα σημάνει το τέλος της εκπαίδευσης για τις γυναίκες. Κανείς δεν γνωρίζει βέβαια εάν η ισλαμιστική οργάνωση θα πάρει την εξουσία και έχουν αφήσει να εννοηθεί – ίσως οπορτουνιστικά – ότι στο μέλλον θα είναι πιο ελαστικοί στο θέμα αυτό.