To παράδειγμα είναι πρόσφατο, είναι σε μεγάλη ομάδα και ήταν αποτυχημένο. Ο Ντάνι Πογιάτος μπορεί για την ομάδα νέων της Ρεάλ Μαδρίτης να αποτελούσε έναν προπονητή που μπορούσε να φτάσει έως τον τελικό του Youth League. Μπορεί να ήταν ιδανικός σε αυτόν τον τομέα και στη Βασίλισσα να τον θεωρούσαν ως έναν ανερχόμενο τεχνικό. Μπορεί οι ποδοσφαιρικές του ιδέες να ήταν τέτοιες που θα του χάριζαν την εκτίμηση πολλών μέσα στον σύλλογο. Ομως δεν ήταν έτοιμος για να αναλάβει το βάρος μιας ομάδας που έχει στο… αίμα της τον πρωταθλητιμό. Οση προοπτική και αν είχε, θα έπρεπε πρώτα να δουλέψει και να… μπολιαστεί κάπου αλλού, πριν αναλάβει το δύσκολο έργο του Παναθηναϊκού.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Πάμπλο Γκαρσία. Ο ΠΑΟΚ που έχει αναλάβει βγήκε πολύ γρήγορα εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Βλέπει τον Αρη να τον προσπερνάει στη βαθμολογία και μπαίνει σε συζητήσεις για το αν θα βρίσκεται εντός της πρώτης τετράδας. Κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν το έλεγαν στην Τούμπα ως αστείο. Αν ο Γκαρσία δεν ήταν ο… Πάμπλο, ο αγαπημένος της εξέδρας και όλου του συστήματος ΠΑΟΚ, αλλά ήταν κάποιος σαν τον Πογιάτος, θα είχε ακριβώς τη μοίρα του Πογιάτος. Θα είχε φύγει από την Ελλάδα προ πολλού.

Ο Πάμπλο Γκαρσία έκανε σπουδαία δουλειά στις ακαδημίες της ομάδας, είχε μια ομάδα αήττητη, αλλά σε αυτή την ομάδα η διοίκηση είχε φροντίσει να του δώσει και ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί ποδοσφαιρικά σε μικρές ηλικίες τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα. Τα δεδομένα όταν αφήνεις τη φόρμα του προπονητή των νέων και βάζεις το κοστούμι της πρώτης ομάδας αλλάζουν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Παύεις να είσαι φέρελπις. Κοιμάσαι χωρίς άγχος και ξυπνάς το επόμενο πρωί με τις απαιτήσεις σου να είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.

Για τον ΠΑΟΚ του Γκαρσία ο πρωταθλητισμός είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Δεν τον ξέρει. Και δεν τον έμαθε ούτε σ’ αυτούς τους πρώτους μήνες που είναι πρώτος προπονητής. Δεν διεκδίκησε και έχασε το πρωτάθλημα, ώστε να ξέρει τι να κάνει την επόμενη σεζόν. Θυμίζουμε πως ο Λουτσέσκου πρώτα έχασε έναν τίτλο στις λεπτομέρειες και την επόμενη χρονιά τον πήρε. Ο Χιμένεθ έχασε τίτλους, πριν γίνει πρωταθλητής με την ΑΕΚ. Ο Μαρτίνς έχασε το πρωτάθλημα την πρώτη του σεζόν πριν πάρει τα δύο επόμενα. O πρωταθλητισμός είναι δύσκολος. Και θέλει πάνω απ’ όλα γνώση.