Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τεχνική αντίδραση έπειτα από μία διόρθωση κατά 4,5% στις τελευταίες δύο πτωτικές συνεδριάσεις χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εν μέσω διακυμάνσεων με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν αδύναμες, έκλεισε χωρίς δυναμική με ήπια κέρδη της τάξεως του 0,34%. Η ροή των ειδήσεων σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας θα συνεχίζει να επηρεάζει την πορεία της εγχώριας αγοράς με τους αναλυτές να εμμένουν στην άποψη τους πως τυχόν διαρθρωτικές κινήσεις προσφέρονται για επιλεγμένες αγορές μετοχών. Διεθνώς, πάντως, έπειτα από ένα «ράλι των πάντων» όπως αποκαλείται, καθώς αρκετά περιουσιακά στοιχεία εκτινάχθηκαν, απόρροια του «τυπώματος χρήματος» των κεντρικών τραπεζών και των παρεμβάσεων των κυβερνήσεων και στην έναρξη ακόμη των προγραμμάτων εμβολιασμού έναντι της πανδημίας, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν πως οι αγορές είναι υπερτιμημένες και θα πρέπει να υπάρξει και κάποια διόρθωση των τιμών.
Συνολικά, 63 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 33 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 19 παρέμειναν αμετάβλητες. Η αξία των συναλλαγών περιορίσθηκε στα 50,9 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 51,8 δισ. ευρώ. Οι απώλειες 3,46% της Ελλάκτωρ και 2,30% της Εθνικής, όπως και οι ήπιες απώλειες των Λάμδα, Eurobank, Alpha Bank και Βιοχάλκο, πίεσαν χθες το ΧΑ, ενώ στο ντεμπούτο στο ΧΑ η μετοχή της Interlife AAEΓΑ εκτινάχθηκε στο +21,84%.
Την αγορά στήριξε και η νέα έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου στην οποία προχωράει το ελληνικό Δημόσιο, με στόχο την άντληση έως 3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το ταμειακό μαξιλάρι ξεπερνά σήμερα τα 34 δισ. ευρώ ή περίπου το 20% του ΑΕΠ, μετά και την πρόσφατη άντληση 2 δισ. ευρώ από την επανέκδοση 30ετούς ομολόγου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με δύο ελληνικές τράπεζες. Να σημειωθεί πως η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει τους ελληνικούς τίτλους, καθώς μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας μπορεί να αγοράσει ακόμη (πέρα από τις αγορές στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει) ομόλογα αξίας 25 δισ. ευρώ σε τιμές αγοράς ή 20 δισ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές, και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι διεθνείς επενδυτές.
Από τις εκτιμήσεις κορυφαίων οικονομολόγων διεθνών τραπεζών, οίκων αξιολόγησης και αναλυτών της αγοράς προκύπτουν δύο κύριες τάσεις: Η πρώτη προβλέπει περιορισμένη ανάπτυξη το 2021 στην περιοχή του 2%-3% αλλά και εκτίναξη του ΑΕΠ στο 6%-7% το 2022, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού στην Ευρώπη θα αργήσουν μερικώς να αποτυπωθούν στην οικονομία. Η δεύτερη τάση αναμένει επιτάχυνση της ανάπτυξης από τα μέσα του 2021, όταν και η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 4,3%-5% φέτος και με 5%-6% το 2022. Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων είναι πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι ισχυρότερη όταν τα εμβόλια θα επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονική ζωή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις βασικές αγορές στις οποίες απευθύνεται ο ελληνικός τουρισμός.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Με την ευχή η εισαγωγή της Interlife AAEΓΑ να σηματοδοτήσει την εισαγωγή πολλών νέων εταιρειών στο εγγύς μέλλον, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης υποδέχθηκε χθες τη διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρείας, με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι μετοχές της εταιρείας θα συνεχίζουν επίσης την παρουσία τους στη ΝΕΑ του Χρηματιστηρίου της Κύπρου. Πλέον από κοινού με την Ευρωπαϊκή Πίστη, γίνονται δύο οι εισηγμένες ασφαλιστικές εταιρείες σε έναν κλάδο που στο πρόσφατο παρελθόν είχε πλειάδα εταιρειών (Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Φοίνιξ, Αστήρ, Αγροτική Ασφαλιστική, Metrolife, Ασπίς κ.ά.).