Σε κάτι λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην Ευρώπη. Μια… ζωή το διάστημα αυτό στο ποδόσφαιρο, θα πει κάποιος. Ναι, αλλά τα τεχνικά τιμ έχουν άλλη γνώμη. Θεωρήστε λοιπόν δεδομένο ότι ο «φάκελος Αϊντχόφεν» έχει ανοίξει ήδη στον Ρέντη. Η πρώτη ανάλυση της ομάδας του Ρότζερ Σμιντ, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι της. Μια πρώτη «εποπτεία» της εικόνας και των δυνατοτήτων της. Μια πρώτη εντύπωση που μας αφορά; Η αυτονόητη. Ουδεμία σχέση έχουν οι Ολλανδοί με εκείνη την ομάδα που έγινε φύλλο και φτερό στη Τούμπα, το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου όταν ο ΠΑΟΚ έφτασε στο ευρύ 4-1.

Εκείνο το βράδυ η PSV ήταν… μισή. Χτυπημένη από τον Covid και αρκετούς τραυματισμούς. Ηταν ο διψήφιος αριθμός σε απόντες που σχημάτισε μια μάλλον μαγική εικόνα. Το ποιες είναι οι πραγματικές της δυνατότητες μάλλον το διαπιστώνεις κοιτάζοντας τι συνέβη από εκεί και πέρα. Μία ήττα στις επόμενες 15 αναμετρήσεις, εγχώριες και ευρωπαϊκές μετά. Τον ΠΑΟΚ τον πλήρωσε με το νόμισμα του αποκλεισμού. Στο πρωτάθλημα είναι μόλις τέσσερις βαθμούς από την κορυφή (Αγιαξ 41 β.) με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Προκρίθηκε ήδη στις οκτώ του Κυπέλλου. Και κυρίως; Ολα αυτά τα κάνει με τον δικό της χαρακτηριστικό τρόπο. Με πολλά γκολ. Με ματς ανοιχτά. Με ωραίο ποδόσφαιρο, σε υψηλές ταχύτητες.

Ηδη 41 γκολ

Η Αϊντχόφεν που απόψε (21.00) φιλοξενεί τη Βαλβάικ έχει σκοράρει ήδη 41 γκολ στο πρωτάθλημα και έχει δεχτεί 19. Οι μέσοι όροι της είναι επιπέδου 2,4 γκολ στην επίθεση και 1 στην άμυνα. Σκοράρει με την ίδια άνεση εντός (19) και εκτός έδρας (22). Με την ίδια άνεση στο πρώτο (19) και το δεύτερο (22) ημίχρονο. Και απολαμβάνει το προνόμιο μιας πιτσιρικαρίας που υπόσχεται πολύ σπουδαία πράγματα στο μέλλον. Ο 22χρονος Ντόνιελ Μάλεν που ήδη μετρά 17 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (τα 7 στο Γιουρόπα Λιγκ), ο 19χρονος Αγγλος Τριστάν Μαντουέκε (8 γκολ). Και βέβαια ο 22χρονος Κόντι Γκάπκο (9 γκολ) ο οποίος τραυματίστηκε μεσοβδόμαδα και μοιάζει να προλαβαίνει οριακά το Γεώργιος Καραϊσκάκης: την αναμέτρηση της 18ης Φεβρουαρίου.    

H χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ των Ολλανδών ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ. Ποδοσφαιριστές όπως ο Ντένζελ Ντάμφρις, ο Φίλιπ Μαξ και ο 18χρονος play maker Μοχάμεντ Ιχατάρεν είναι στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής ελίτ. Μια ομάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια που μοιάζει ικανή να χαράξει τη δική της εποχή στο ολλανδικό ποδόσφαιρο. Αυτόν τον… μπελά θα συναντήσει ο Ολυμπιακός. Και αν μέχρι τότε (18 και 25 Φεβρουαρίου) τον δείτε σε κάποια τηλεόραση ανοιχτή; Σταθείτε για να διαπιστώσετε και εσείς τον συντελεστή δυσκολίας του εγχειρήματος.