«Πρόκειται για έναν ρώσο πολίτη ο οποίος δεν συμμορφώνεται με τους νόμους της Ρωσίας. Πρόκειται για ένα εξ ολοκλήρου εσωτερικό θέμα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εμπλακεί σε αυτό». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απορρίπτοντας τις πιέσεις που ασκούν ΕΕ και ΗΠΑ για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι – του πιο γνωστού αντικαθεστωτικού της χώρας.

Παράλληλα, η Μόσχα διαμηνύει πως δεν πτοείται από την πρόταση ορισμένων (όπως των τριών χωρών της Βαλτικής) για επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ – η οποία, με τη σειρά της, εμφανίζεται μάλλον απρόθυμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. «Δεν είμαστε κατά της πίεσης, όμως η πίεση πρέπει να είναι σταδιακή» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως έχει πρόσκληση από τον Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφτεί τη Μόσχα και θεωρεί πως σε αυτή τη συγκυρία ένα τέτοιο ταξίδι είναι «πιο αναγκαίο παρά ποτέ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι συνελήφθη αμέσως μόλις πάτησε το πόδι του στη Μόσχα, την Κυριακή. Στη συνέχεια, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 ημερών με την αιτιολογία της παραβίασης των όρων της αναστολής του, ενώ εκκρεμούν και άλλες διώξεις και έρευνες εις βάρος του.

«Ασχοληθείτε με τα προβλήματα στις δικές σας χώρες» δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Οσον αφορά την εικόνα της Ρωσίας προς τα έξω, ο ίδιος ο Λαβρόφ εμφανίστηκε μάλλον ειρωνικός: «Πιθανότατα θα πρέπει να μας απασχολεί η εικόνα μας, όμως δεν είμαστε νεαρές κυρίες οι οποίες ετοιμάζονται να πάνε σε κάποιον χορό» είπε.

Πάντως, πέρα από τις δηλώσεις και το παιχνίδι των εντυπώσεων, η επόμενη πράξη του μπρα ντε φερ θα παιχτεί στους δρόμους της πρωτεύουσας. Εκεί δηλαδή όπου οι υποστηρικτές του Ναβάλνι και αντίπαλοι του Πούτιν έχουν δώσει το πρώτο τους ραντεβού το ερχόμενο Σάββατο. Κυβέρνηση, αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες θα κάνουν, βεβαίως, ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να τους αποτρέψουν.

Ηδη, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, από χθες έχουν συλληφθεί περίπου 70 υποστηρικτές του Ναβάλνι, μαζί και κάποιοι δημοσιογράφοι. Επίσης, η εφημερίδα «RBC» έκανε γνωστό ότι κρατείται και ένας αστυνομικός με την κατηγορία ότι άφησε να διαρρεύσουν σε «τρίτους» εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν πράκτορες της FSB με ειδικές γνώσεις στα χημικά όπλα και ουσίες και τις μετακινήσεις τους πριν από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, ο πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι δήλωσε ότι στην περίπτωση του Ναβάλνι «ο Πούτιν αισθάνθηκε την ανάγκη να δείξει ότι είναι το πιο ισχυρό ζώο στην αγέλη, ειδάλλως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να το πιστεύουν».