Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οι ρευστοποιήσεις από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια πιέζουν το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό του δείκτη να χάνει τις 800 μονάδες. Την περασμένη εβδομάδα οι απώλειές του ξεπέρασαν το 3,50%, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν τα κέρδη που είχαν καταγραφεί στο ποδαρικό του 2021. Πλέον από την αρχή του χρόνου ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,33%.
Πίεση δέχονται και οι τραπεζικές μετοχές, που την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν μεσοσταθμικά κατά 4,71%, διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους στα επίπεδα του 8%. Η αλήθεια είναι πως παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, η απόσταση που καλούνται να διανύσουν οι ελληνικές τράπεζες για τη σύγκλιση των δεικτών καθυστερήσεων με τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο είναι μεγάλη.
Το θετικό για τον κλάδο πάντως είναι πως για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση του ζητήματος. Την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός ενημέρωσε σε τηλεδιάσκεψη τους τραπεζίτες ότι προχωρεί άμεσα η ενεργοποίηση του δεύτερου κύκλου του σχήματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής.
Σύμφωνα με αναλυτές, η χαμηλή αξία των συναλλαγών το τελευταίο διάστημα καταδεικνύει την απόσυρση ορισμένων μεγάλων χαρτοφυλακίων από την εγχώρια αγορά στα τέλη του 2020. Σύμφωνα με στοιχεία του AXIA Numbers, τον περασμένο Δεκέμβριο οι ξένοι επενδυτές εμφάνισαν καθαρές εκροές ύψους 11,82 εκατ. ευρώ, με τους Ελληνες να τοποθετούνται στο χρηματιστήριο, όπως φαίνεται από τις καθαρές εισροές των 12 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν το ίδιο διάστημα. Η εικόνα ήταν αντίστροφη έναν μήνα νωρίτερα, με τους ξένους να ενισχύουν τις θέσεις τους κατά 15 εκατ. ευρώ και τους εγχώριους επενδυτές να ρευστοποιούν μετοχές ίδιας περίπου αξίας.
Αναμφίβολα, τον τόνο στις αγορές το επόμενο διάστημα θα δώσουν οι προσδοκίες για τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με έκθεση της Alpha Bank, παρότι η πανδημία Covid-19 θα παραμείνει μια απειλή σε όλη τη διάρκεια του 2021, η επανέναρξη των οικονομιών, σε συνδυασμό με τη λήψη γενναιόδωρων μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης αλλά και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, προσδοκάται να απελευθερώσει, σταδιακά, ένα νέο κύμα δαπανών για ταξίδια και υπηρεσίες, ικανό να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα διεθνώς.
Ωστόσο, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, «στην παρούσα χρονική συγκυρία η προσδοκία της οικονομικής ανάκαμψης συνοδεύεται από πολλαπλές αβεβαιότητες, καθιστώντας απολύτως αναγκαία την επεκτατική νομισματική πολιτική». Οπως εξηγούν, οι προβληματισμοί των υπευθύνων χάραξης πολιτικών και των συμμετεχόντων στις αγορές εστιάζονται στο κατά πόσο θα εξακολουθήσουμε να ισορροπούμε μεταξύ οικονομικής μεγέθυνσης και ασφάλειας της υγείας.
«Τα εμβόλια και οι στρατηγικές χαλαρών περιοριστικών μέτρων κινητικότητας, καθώς και οι προσαρμογές στη συμπεριφορά των ανθρώπων και των επιχειρήσεων καλλιεργούν την προσδοκία ότι η οικονομική μεγέθυνση μπορεί τελικά να διαφανεί ταχύτερα, περιορίζοντας τη συνολική απώλεια εισοδήματος» υποστηρίζει η Alpha Bank στην ίδια ανάλυση.
Προσθέτει ωστόσο πως «η οικονομική ανάκαμψη, η οποία τροφοδοτείται, κυρίως, μέσω της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, εκτιμάται ότι θα είναι μέτρια και άνιση, ενώ η σταδιακή εγκατάλειψη των μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα αποκαλύψει τα τραύματα του οικονομικού σοκ που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση».