Τη βεντάλια των δικαιούχων που θα ενταχθούν στην πέμπτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα ενεργοποιηθεί στο πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, σχεδιάζει να ανοίξει το οικονομικό επιτελείο, ενώ τουλάχιστον ακόμη ένας γύρος φθηνών κρατικών δανείων θα έρθει μέσα στο 2021 για να στηρίξει τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε (Real Fm) ότι η επόμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφορά περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου έτσι ώστε να υπάρχει εικόνα για όλη την περίοδο του δεύτερου lockdown και το 50% των φθηνών κρατικών δανείων θα είναι επιδότηση, δηλαδή δεν θα επιστραφεί στο κράτος από το 2022 και μετά. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα ενταχθούν επιχειρήσεις, κυρίως νέες, αλλά και επαγγελματίες που δεν κατάφεραν να μπουν στους προηγούμενους κύκλους. Για τον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και από ό,τι φαίνεται θα παραμείνει κλειστός και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι τον Ιανουάριο θα υπάρξει μια πρόσθετη δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της εστίασης.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Παρακολουθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αθανάσιο Δαγούμα.

Στη διάρκεια προγραμματισμένης διαδικτυακής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Αρχής ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αναφορικά με τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και των προσφορών που υποβάλλουν ηλεκτροπαραγωγοί στην αγορά εξισορρόπησης ενέργειας και ισχύος. Ο Αθανάσιος Δαγούμας απάντησε ότι «η ΡΑΕ είναι πάνω από την αγορά, παρακολουθεί τις εξελίξεις και ήδη καλέσαμε τους ηλεκτροπαραγωγούς να μας δώσουν εξηγήσεις». Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο, «απαιτείται χρόνος και διαδικασία για να τεκμηριώσουμε το αν υπάρχουν συστηματικές συμπεριφορές παικτών που προκαλούν στρέβλωση στην αγορά». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν δίνει και πολλά περιθώρια παρέμβασης, όπως το αμερικανικό, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει δυνατότητα επιβολής ανώτατων ορίων προσφορών».

Πέτυχαν

οι εθελούσιες

Απολύτως επιτυχημένες κρίνονται οι τελευταίες δράσεις εθελούσιας εξόδου των τραπεζών, καθώς οι στόχοι επιτυγχάνονται με χαρακτηριστική άνεση. Σε λίγες εβδομάδες δηλαδή οι αποχωρήσεις ξεπέρασαν τις 2.300, που αντιστοιχούν περίπου στο 7% των εργαζομένων στον κλάδο. Οι τραπεζικοί γνωρίζουν ότι από εδώ και στο εξής τα μπόνους για οικειοθελείς αποχωρήσεις θα κουρευτούν σημαντικά. Ετσι, όσοι είναι κοντά στη σύνταξη ή βλέπουν τη ζωή τους… αλλιώς τα επόμενα χρόνια, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.  Στη Eurobank αποχώρησε το 10% του προσωπικού (750 άτομα) πριν από λίγο καιρό, με τη ζήτηση μάλιστα να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, ενώ στην Alpha Bank η μεταφορά εργαζομένων στην εταιρεία διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων Cepal, που θα πουληθεί, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με το ποσοστό των εργαζομένων (600) που υπέγραψαν τη μεταγραφή τους να υπερβαίνει το 90% από τη δεξαμενή των σχετικών με τα κόκκινα δάνεια διευθύνσεων. Και όπως πληροφορείται η στήλη, με την εθελούσια έξοδο της Τράπεζας Πειραιώς, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, αποχωρούν περί τα 1.000 άτομα.