Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Εγώ είμαι από ένα χωριό της Κρήτης, το Αρκαλοχώρι, και συνέβαινε να υπάρχει μέσα στα κτήματα του πατέρα μου ένα αρχαιολογικό σπήλαιο της Μινωικής εποχής. Είχαν βρεθεί μεγάλοι χρυσοί πελέκεις, τελετουργικοί, όπλα, σπαθιά. Ηταν ένας θρύλος για μένα και ήθελα από πολύ μικρή να γίνω αρχαιολόγος. Ετσι σπούδασα αρχαιολογία αλλά κατάλαβα ότι εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η τέχνη ως τέχνη, από την Αναγέννηση και μετά». «Εγώ θυμάμαι από πολύ μικρός ζωγράφιζα πολύ και έπειτα ζήτησα να κάνω μουσική. Η οικογένειά μου με υποστήριξε». Αυτά αφηγούνται, ανάμεσα σε άλλα, η ιστορικός Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και ο διεθνής αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου για το πώς η τέχνη έγινε το κέντρο της ζωής τους. Οι εξομολογήσεις βρίσκονται στον καινούργιο κύκλο διαδικτυακών μεταδόσεων Megaron Podcasts, που είναι ειδικά σχεδιασμένος για τους ακροατές του ΟΜΜΑ. Οι δύο καλεσμένοι βρίσκουν κοινό τόπο συζήτησης, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με το μπαρόκ, την ερμηνεία, την τέχνη και τη μαγειρική, παρουσιάζοντας και αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες πτυχές της προσωπικότητάς τους.
Είναι μια από τις πρώτες απρόσμενες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών. Η νέα αυτή σελίδα του ΜΜΑ περιλαμβάνει επίσης ιστορίες ξεχωριστών ανθρώπων των επιστημών και της διανόησης, εκπαιδευτικά προγράμματα και αποκλειστικά ρεσιτάλ καλλιτεχνών, όλα ηχογραφημένα στα στούντιο του Μεγάρου. Την επιμέλεια του νέου εγχειρήματος έχει αναλάβει ο παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, συνθέτης και πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου. Σε κάθε podcast, δύο διακεκριμένοι στον τομέα τους καλεσμένοι - ο ένας εκ των οποίων πάντα σχετίζεται άμεσα με τη μουσική - εξερευνούν και αποκαλύπτουν κοινούς τόπους, θέσεις και βιώματα μέσα από την προσωπική τους πορεία. Οπως για παράδειγμα ο διάλογος του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Γιάννη Βακαρέλη με τον θεωρητικό φυσικό και ακαδημαϊκό Δημήτρη Νανόπουλο, οι οποίοι προσεγγίζουν θέματα και έννοιες όπως η φύση, η επιστημονική και καλλιτεχνική ορθότητα, η ερμηνεία, η ομορφιά, η επιτυχία, ξετυλίγοντας αναμνήσεις και ξεχωριστές εμπειρίες. Ο Βάγκνερ, η πολιτική, η κοινωνική προσφορά, ο έρωτας και η τέχνη είναι τα θέματα της συζήτησης του δρα Φώτη Παπαθανασίου (γιατρός και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη) και του σκηνοθέτη-συγγραφέα Χριστόφορου Χριστοφή. Την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, συγγραφέα Μαρία Ευθυμίου και τον μαέστρο και διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκά Καρυτινό τούς απασχόλησαν θέματα όπως η ελληνικότητα, η αντικειμενικότητα στην ερμηνεία και οι σχέσεις μουσικής και Ιστορίας.
ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΑ PODCASTS. Ο φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος και ο πιανίστας Τριαντάφυλλος Λιώτης, οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος, επιστρέφουν στην Ελλάδα ως καλεσμένοι του Μεγάρου για να ηχογραφήσουν δύο μεγάλα έργα του ρεπερτορίου: τη Σονάτα του Franck και τη Φαντασία στον «Ελεύθερο σκοπευτή» του Taffanel. Το μουσικό μέρος συνοδεύεται από σύντομες εισαγωγές-συζητήσεις με τον Χρίστο Παπαγεωργίου, οι οποίες αναφέρονται στα έργα και στην τέχνη. Ο Κάρολος Ζουγανέλης, πιανίστας και καθηγητής του Conservatoire national supérieur de musique στο Παρίσι, μιλάει για τις συνθέσεις Beethoven, Schubert, Bach και Shostakovich που ερμήνευσε και ηχογράφησε για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Δύο νεαροί καλλιτέχνες, ο Διονύσης Γραμμένος (κλαρινέτο) και η Αλεξία Μουζά (πιάνο), ηχογραφούν από κοινού έργα Daci, Poulenc, Brahms και Salonen και εκφράζουν την άποψή τους για τους παράγοντες που καθορίζουν τις μουσικές τους επιλογές. Αυτή η νέα πρωτοβουλία υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη στήριξη ελλήνων καλλιτεχνών λόγω COVID-19.