Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ θεωρεί «θετικό σημάδι» την οριστική επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στο λιμάνι της Αττάλειας. Δεν κρύβει όμως την απογοήτευσή της για τα πενιχρά αποτελέσματα της μεσολάβησής της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η μεγάλη τέχνη της πολιτικής είναι να βρίσκει λύσεις στα δύσκολα», ήταν η φράση με την οποία η Μέρκελ έκλεισε τη χθεσινή τηλεσύσκεψη που είχε με τους βουλευτές των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των εθνικών κοινοβουλίων για τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ. Τέσσερις εβδομάδες απομένουν στη γερμανική προεδρία και κάποια από τα «δύσκολα» μοιάζουν με «τετραγωνισμό του κύκλου», ενώ για άλλα, όπως οι εντάσεις που προκαλεί η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Μέρκελ δεν έκρυψε την απογοήτευσή της. «Δυστυχώς δεν υπήρξαν τα βήματα προόδου τα οποία θα επιθυμούσα», παραδέχτηκε η Ανγκελα Μέρκελ.
Η καγκελάριος έριξε το ειδικό της βάρος στη μεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, αλλά με δυσανάλογα πενιχρά αποτελέσματα. «Υπάρχει μια πληθώρα εμποδίων και συνεχώς επαναλαμβανόμενων δυσκολιών», είπε η Μέρκελ στους ευρωπαίους βουλευτές. «Αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στο ζήτημα της επανένωσης της Κύπρου όσο και έναντι της Ελλάδας για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, έχουν επιθετικό χαρακτήρα, προκλητικό χαρακτήρα θα έλεγα», είπε η Μέρκελ απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών. «Είναι καλός οιωνός ότι το σκάφος "Oruc Reis" επέστρεψε σε τουρκικό λιμένα. Αλλά ανοιχτά της Κύπρου συνεχίζουμε να έχουμε τις τουρκικές δραστηριότητες γεωτρήσεων», σημείωσε η καγκελάριος.
Στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου θα επανεξεταστούν οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας υπό το φως των εξελίξεων που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Συμβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο. Αλλά δεν έχει προχωρήσει το θέμα όπως θα το επιθυμούσα», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Η απογοήτευση της Μέρκελ δεν σημαίνει ότι η καγκελάριος και η γερμανική κυβέρνηση θα συνταχθούν με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που θέλουν κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία. Το ζήτησε μετ' επιτάσεως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην επιθεώρηση «Politico», αλλά η γερμανίδα καγκελάριος έμεινε χθες στη γενικόλογη διατύπωση: «Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε».
ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ. Η Μέρκελ δεν θέλει τις κυρώσεις, οι οποίες θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Η ίδια προσεγγίζει με γεωστρατηγική οπτική την Τουρκία, την οποία θέλει ως στρατηγικό εταίρο της ΕΕ. Στρατηγικού χαρακτήρα είναι για τη Μέρκελ και τη Γερμανία ο ρόλος - κλειδί που παίζει η Τουρκία στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Η Μέρκελ υπενθύμισε χθες την κριτική στην πορεία της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά εξήρε την προσφορά της Τουρκίας στο Προσφυγικό. «Εχει στο έδαφός της τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο, πάνω από τρία εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες αλλά σίγουρα και ένα εκατομμύριο άλλους. Αξίζει αναγνώριση και είμαι υπέρ της στήριξης της Τουρκίας», σημείωσε η Μέρκελ.
Για τους πρόσφυγες είναι ούτως ή άλλως προτιμότερο να ζουν κοντά στην πατρίδα τους, τη Συρία. Ζητούμενο στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τη διακοπή των προσφυγικών ροών, που τηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, παρά την ελληνοτουρκική κρίση.