Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σε κάθε διεξαγωγή της διμερούς αεροναυτικής άσκησης Ελλάδας - Αιγύπτου «Μέδουσα» η Τουρκία ανέκαθεν «πέτρωνε» και εκνευριζόταν. Η «Μέδουσα 10» όμως, η 10η εκδοχή της άσκησης που διεξάγεται από χθες στην περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, έχει εξοργίσει την Αγκυρα. Για πρώτη φορά συμμετέχουν στην άσκηση η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μαζί με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο συγκροτούν μια ισχυρή συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η προκλητικότητα και οι διαρκείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που απειλούν την ασφάλεια σε όλη την περιοχή, ενεργοποιούν όλο και περισσότερες χώρες. Κι αυτό, όπως είναι πρόδηλο, ενοχλεί σφόδρα την τουρκική ηγεσία. Δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό υπουργείο Αμυνας στην προχθεσινή του ενημέρωση έκανε ειδική αναφορά στη «Μέδουσα». Κατηγόρησε την Αθήνα για τη διεξαγωγή της αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ποιες χώρες θέλουν την ένταση, δεν θέλουν την ειρήνη και τον διάλογο στην περιοχή». Στην ίδια κατεύθυνση ήταν χθες και πολλά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, τα οποία έκαναν λόγο για «άσκηση-πρόκληση».
ΚΟΙΝΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη άσκηση, που θα διεξάγεται έως τις 6 Δεκεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας εντός του FIR Καΐρου, εδραιώνει την πολύ στενή συνεργασία της Ελλάδας σε διπλωματικό και αμυντικό πεδίο με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τη Γαλλία. Εννοείται βέβαια ότι είναι παγιωμένος ο κοινός βηματισμός με την Κύπρο. Την αναβαθμισμένη εκδοχή της παρούσας άσκησης φανερώνει και η σειρά επαφών που θα έχει ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την επίσκεψή στο Κάιρο, στο πλαίσιο της «Μέδουσας». Ο ΥΕΘΑ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και δεν αποκλείεται να προετοιμαστεί το έδαφος για μια αμυντική συμφωνία.
Ακόμη μια φορά, εξάλλου, το ΓΕΕΕΘΑ έχει σχεδιάσει μια πληθωρική συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων με συμμετοχή 2 φρεγατών, υποβρυχίου, αρματαγωγού, 8 αεροσκαφών F-16, 1 ΑΣΕΠΕ, ελικοπτέρου Chinook, 3 ελικοπτέρων AH-64, 1 αεροσκάφους C-13, προσωπικού μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.