Η πανδημία επιτάχυνε πολλές αλλαγές

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θεωρεί ότι η πανδημία επιτάχυνε τις αλλαγές που ήδη συνέβαιναν ιδίως στους τομείς της ψηφιοποίησης και των πράσινων τεχνολογιών. Η ίδια επισήμανε επίσης ότι τα δημοσιονομικά μέτρα παραμένουν εξαιρετικά σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, για την παροχή στήριξης της οικονομίας στον τομέα των υπηρεσιών.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη της Τουρκίας κατά 0,3%

Κατά 6,7% αναπτύχθηκε η τουρκική οικονομία το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα πάντα με τη στατιστική αρχή της χώρας. Η οικονομία στην Τουρκία είχε συρρικνωθεί κατά 9,9% την άνοιξη. Οι αναλυτές θεωρούν ότι για όλο το έτος η οικονομία της Τουρκίας θα αναπτυχθεί περίπου 0,3% κατά μέσο όρο. Η τουρκική λίρα βρίσκεται στις 7,83 λίρες έναντι του δολαρίου.

Πάτησαν… γκάζι τα εργοστάσια της Κίνας

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών αυξήθηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια της Κίνας, η οποία ανεβάζει ταχύτητα μετά την πανδημία. Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση του Νοεμβρίου αυξήθηκε στις 52,1 μονάδες από 51,4 τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 2017. Στον τομέα των υπηρεσιών ο PMI αυξήθηκε στις 56,4 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012, έναντι των 56,2 μονάδων του Οκτωβρίου.

Μειώθηκε 29% η ζήτηση αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Μεγάλη πτώση σχεδόν 29% σημείωσε η ζήτηση αυτοκινήτων στην Ευρώπη τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. Η Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) δημοσίευσε την τελευταία έκθεσή της που δείχνει ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 η ζήτηση στην ΕΕ για αυτοκίνητα μειώθηκε κατά 28,8%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν 21,1%.