Στην Ελλάδα οι αρχές εκτιμούν πως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 θα ξεκινήσει προς το τέλος Δεκεμβρίου, ή έστω αρχές του Ιανουαρίου, με προτεραιότητα το ιατρικό / νοσηλευτικό προσωπικό – όλα θα εξαρτηθούν, βέβαια, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος υποβάλλει σε «συνεχόμενη αξιολόγηση» τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech, Moderna και Οξφόρδης / AstroZeneca και έχει δηλώσει πως μπορεί να εγκρίνει τα πρώτα σκευάσματα μέχρι το τέλος του έτους. Στη Βρετανία, πάλι, τα νοσοκομεία κλήθηκαν, σύμφωνα με τον «Guardian», να είναι έτοιμα να παραλάβουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer / BioNTech και να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό του προσωπικού τους ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου – υπό την προϋπόθεση, βέβαια, πως η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, η ΜHRA, θα δώσει εντός της εβδομάδας την απαραίτητη έγκριση.  

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες μια νέα συμφωνία με τη Moderna για την αγορά επιπλέον δύο εκατομμύριων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε δόσεις αρκετές για τον εμβολιασμό 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων: συνολικά, και σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση Τζόνσον έχει κλείσει συμφωνίες για την αγορά 357 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από επτά εταιρείες και φορείς που τα αναπτύσσουν. Το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, ωστόσο, μοιάζει να έχει ένα μικρό προβάδισμα επί των υπολοίπων και παραλαβές αυτού κλήθηκαν να αναμένουν τα βρετανικά νοσοκομεία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.  

Ποιοι θα εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τις συστάσεις της αρμόδιας βρετανικής επιτροπής, βέβαια, πρώτοι θα έπρεπε να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας καθώς και το προσωπικό αυτών, με τους (υπόλοιπους) πολίτες άνω των 80 και όλους όσοι εργάζονται στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας να ακολουθούν. Το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, όμως, απαιτεί θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευσή του και αντέχει μόλις πέντε ημέρες σε ψυγείο. Και οι αξιωματούχοι του NHS, του βρετανικού ΕΣΥ, πιστεύουν πως αν μετακινηθεί πάνω από τέσσερις φορές κινδυνεύει να γίνει ασταθές και αναποτελεσματικό – μέχρι να φτάσει στα νοσοκομεία της Βρετανίας, θα έχει ήδη μετακινηθεί δις, από το εργοστάσιο παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο σε χώρους αποθήκευσης στη Βρετανία, και από εκεί στα νοσοκομεία. Οι αρχές αποφάσισαν λοιπόν – πάντα σύμφωνα με τον «Guardian» – ότι πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο NHS, και οι ένοικοι καθώς και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας θα πρέπει να περιμένουν: οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις στη Βρετανία.     

Εκστρατεία στην Ευρώπη. Η ΕΕ, από την πλευρά της, έχει προπαραγγείλει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, από έξι διαφορετικά εργαστήρια, για τους 450 εκατομμύρια πολίτες της. Οι γερμανικές αρχές θέλουν να είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα, «κατά προτεραιότητα από εκείνους που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο», στις 15 Δεκεμβρίου – ένα υψηλό 70% του πληθυσμού, άλλωστε, δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 41%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στη Γαλλία, όπου σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν μία «γρήγορη και μαζική» εκστρατεία θα ξεκινήσει «τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου» για «τις πλέον ευπαθείς ομάδες», πάντα σε εθελοντική βάση. Στόχος της Ισπανίας είναι να ξεκινήσει «ει δυνατόν» τον εμβολιασμό από τον Ιανουάριο καλύπτοντας έως το καλοκαίρι του 2021 το ήμισυ του πληθυσμού. Στον Ιανουάριο τοποθετεί την έναρξη του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και η Αυστρία, αρχής γενομένης από το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και τους συνταξιούχους άνω των 65 χρόνων, τους επαγγελματίες της υγείας και τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες.