Μερικές φορές, ένας προπονητής, χωρίς κατ’ ανάγκη με «λαμπερό» όνομα λόγω τίτλων, αλλά με γνώση του αντικειμένου και κυρίως, της τοπικής πραγματικότητας, γεννημένος στις ίδιες περιοχές και έχοντας μεγαλώσει ποδοσφαιρικά στον σύλλογο μπορεί να φανεί περισσότερο χρήσιμος από οποιονδήποτε άλλο.

Το Οριο είναι μία μικρή παραλιακή πόλη στη Χώρα των Βάσκων. Στηρίζεται κυρίως στην αλιεία και είναι η γενέτειρα του προπονητή της Σοσιεδάδ, Ιμανόλ Αλγκουασίλ. Ελάχιστοι τον γνωρίζουν. Δεν διέγραψε καμία σημαντική καριέρα ως ποδοσφαιριστής, ήταν όμως από 17 χρόνων στο Σαν Σεμπαστιάν και τη Σοσιεδάδ και γνωρίζει όσο κανένας τον σύλλογο. Φόρεσε τη φανέλα της Σοσιεδάδ, ενώ πέρασε δύο χρόνια χωρίς όμως πολλές συμμετοχές, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του σε ομάδες της Β’ κατηγορίας. Αλλα και ως προπονητής δεν άλλαξε περιοχή. Εκεί στο Σαν Σεμπαστιάν, υπεύθυνος των ακαδημιών, κάποια στιγμή κάθισε στον πάγκο της πρώτης ομάδας, ως προσωρινός, κάτι που επαναλήφθηκε πριν από ένα χρόνο μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Γκαριτάνο. Η διοίκηση του έδωσε τα «κλειδιά» της ομάδας και στη νέα σεζόν. Φυσικά, ουδείς έχει μετανιώσει για αυτό. Η Σοσιεδάδ είναι στην κορυφή της βαθμολογίας ύστερα από δέκα αγωνιστικές, με επτά νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα, έχει την καλύτερη επίθεση στη La Liga, αλλά και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα, μετά την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Φυσικά, τα εύσημα αποδίδονται στον Αλγκουασίλ για την πολύ καλή δουλειά που κάνει.

Η Σοσιεδάδ, είναι η έκπληξη έως τώρα, ωστόσο, ο 49χρονος τεχνικός ξέρει καλά πως τα δύσκολα θα αρχίσουν σε λίγο. Γνωρίζει πως Ρεάλ και Ατλέτικο, έχουν λιγότερα παιχνίδια, ενώ ακολουθούν τα ντέρμπι, με πρώτο και καλύτερο κόντρα στην Μπαρτσελόνα που παραμένει ισχυρή, παρά το άσχημο ξεκίνημα. Και ακόμα πριν από τα Χριστούγεννα την περιμένει ένα άλλο ντέρμπι, καθώς θα υποδεχτεί την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Αλγκουασίλ ξέρει όμως τι θα κάνει.