Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Λίγα 24ωρα μετά την υποβολή του προσχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση παρουσιάζει εντός της εβδομάδας τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν ώθηση στην οικονομία καλύπτοντας το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, ΑΕΠ και απασχόληση.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα το απόγευμα να ενημερωθεί από την Επιτροπή Πισσαρίδη για το τελικό πόρισμά της, οι βασικές προτάσεις του οποίου έχουν ενσωματωθεί στην πρώτη μορφή του εθνικού σχεδίου. Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα παρουσιάσει αναλυτικά τους στρατηγικούς πυλώνες και τις βασικές προτεραιότητες του Σχεδίου Ανάκαμψης για τη χώρα. Αμέσως μετά, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση όπου θα παραμείνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να λάβει στη συνέχεια την τελική του μορφή, να οδεύσει προς τη Βουλή και τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό να κατατεθεί στις Βρυξέλλες.
Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει δεκαπέντε κομβικές δράσεις, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στις ιδιωτικές επενδύσεις,για την επόμενη ημέρα της οικονομίας. Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει:
- Εκτενές πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, καθώς και κτιρίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
- Διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας.
- Ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στο 5G.
- Επέκταση της χρήσης ταμειακών μηχανών που επικοινωνούν online με POS και με την ΑΑΔΕ, φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ψηφιακά εργαλεία για φορολογικούς ελέγχους, αναβάθμιση του TAXISNET, σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και τα ψηφιακά εργαλεία που θα αναπτυχθούν για τον σκοπό αυτόν.
- Ενίσχυση της διασύνδεσης των ΕΠΑΛ με την αγορά και ενσωμάτωση πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων.
- Εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, για το σύνολο των Δήμων της χώρας, καθώς και ειδικών όρων δόμησης για περιοχές της χώρας.
- Επενδύσεις σε οδικούς άξονες του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου, σε λιμένες, αερολιμένες και σε συνδυασμένες πολυτροπικές μεταφορές.
- Ανάπτυξη ενός ενοποιημένου ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, διαμόρφωση ενός εθνικού προγράμματος εμβολιασμών και κίνητρα για την έγκαιρη ανίχνευση νοσημάτων.
- Ενίσχυση των θεσμών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων, ψηφιοποίηση διαδικασιών.
- Χρηματοδοτικά εργαλεία για ιδιωτικές επενδύσεις.