Οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει σήμερα νέα καθολική καραντίνα. Πρόκειται για μια απόφαση που προφανώς δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία από το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν εμφανές πως όλες οι πιθανές εναλλακτικές εξετάστηκαν διεξοδικά. Στο τέλος, όμως, το συμπέρασμα δεν άλλαξε: η ζωή των πολιτών δεν μπαίνει στη ζυγαριά.

Η επαναφορά της καραντίνας είναι ένα επώδυνο, αλλά αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει κάθε μέρα επικίνδυνα, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η κατάσταση πολύ γρήγορα θα μπορούσε να ξεφύγει, το παραδέχονται εξίσου πολιτικοί και λοιμωξιολόγοι. Σε περίπτωση που αυτή η αυξητική τάση στα κρούσματα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας σύντομα θα δοκιμαστεί. Οι εικόνες που είδαμε στην Ιταλία, στη Γαλλία και την Ισπανία το προηγούμενο διάστημα, τα μεταλλικά φέρετρα και οι επιλογές ζωής και θανάτου από τους γιατρούς δεν πρέπει να φτάσουν στην Ελλάδα. Αυτή θα έπρεπε να είναι εξαρχής η επιλογή κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Μιλάμε για διλήμματα που έληξαν την περασμένη άνοιξη: καμία οικονομία δεν ανοικοδομείται, καμία κοινωνία δεν στέκεται στα πόδια της αν πρώτα δεν προφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

Στις 4 Μαΐου, έξι μήνες και μία μέρα πριν, η Ελλάδα άρχισε να ανοίγει σιγά-σιγά έπειτα από ενάμιση μήνα καραντίνας. Στον χρόνο που μας δόθηκε δεν επιδείξαμε την απαιτούμενη προσοχή. Το επόμενο διάστημα, η υπομονή μας θα δοκιμαστεί, σημασία ωστόσο έχει η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Υπό αυτή την έννοια, η καραντίνα αποδείχθηκε αναπόφευκτη. Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν ημίμετρο μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας που μοιάζει πιο επικίνδυνο από το πρώτο.