«Επιτέλους τέλος!» έγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις 11 Οκτωβρίου του 2019 στο Twitter, αναφερόμενος σε επιχείρηση της Αστυνομίας δίπλα στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν ναρκωτικά, πιστόλια και άλλα αντικείμενα. «Η νομιμότητα επιστρέφει, τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν», είπε μερικές εβδομάδες αργότερα στη Βουλή, απαντώντας στις επικρίσεις για τον τρόπο που έδρασε η ΕΛ.ΑΣ. σε έφοδό της μέσα στην παλιά ΑΣΟΕΕ.

Τα πανεπιστήμια όμως δεν καθάρισαν και η νομιμότητα δεν επέστρεψε. Αντί γι’ αυτήν, επέστρεψε χθες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το χάος. Βάνδαλοι άσκησαν σωματική βία και απείλησαν τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη, ενώ προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στα γραφεία και τον εξοπλισμό της Πρυτανείας. Οπως είπαν, και έγραψαν στους τοίχους, ήθελαν με τον τρόπο αυτό να εκφράσουν τη στήριξή τους στις καταλήψεις.

Η βία στα πανεπιστήμια αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Και η αντιμετώπισή της δεν αποτελεί ευθύνη μόνο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχουν δυνάμεις της τάξης έξω από κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Για την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, και την απρόσκοπτη μετάδοση της γνώσης, πρέπει να μεριμνά πρωτίστως η ακαδημαϊκή κοινότητα. Καθηγητές, φοιτητές και διδακτικό προσωπικό, σε συνεργασία με τις Αρχές, πρέπει να απομονώνουν τα ταραχοποιά στοιχεία που θέλουν να επιβάλουν τον δικό τους νόμο.

«Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας, και η δημοκρατία, είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του Πανεπιστημίου», ανακοίνωσε το ΟΠΑ. Δεν επιτρέπεται λοιπόν καμιά ανοχή.