H σύγκρουση της Τουρκίας με την Ευρώπη, αλλά και με μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, είναι πλέον ολοκληρωτική. Και δεν αφορά φρεγάτες, πρόσφυγες ή κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αλλά τον ίδιο τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, όπως επισήμανε χθες ο Μαργαρίτης Σχοινάς απαντώντας σε επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ευρώπης ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ερντογάν.

Καταγγέλλοντας τη μεταχείριση των μουσουλμάνων από την Ευρώπη, με αφορμή την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να φωτιστούν κυβερνητικά κτίρια με τα σκίτσα του Μωάμεθ, ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο μόνος ειλικρινής και μαχητικός προστάτης των δύο δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν πείθει: αρνούμενος να καταδικάσει τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί στο Παρίσι, ταυτίζεται με την πιο εξτρεμιστική εκδοχή του Ισλάμ. Την ίδια στιγμή, η στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής του πολιτικής και ο τυχοδιωκτισμός του έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός από τους συμμάχους του στη Δύση, να χάνει κι εκείνους στον ισλαμικό κόσμο.

Ενας απομονωμένος και πληγωμένος Ερντογάν είναι ακόμη πιο επικίνδυνος. Αν την ερχόμενη εβδομάδα ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, είναι πιθανό η Αγκυρα να κλιμακώσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επιζητώντας ένα επεισόδιο πριν από την αλλαγή στο τιμόνι της Αμερικής τον Ιανουάριο. Η χώρα μας θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να μην πέσει στην παγίδα. Ολοι γνωρίζουν πλέον ποιος βρίσκεται με την πλευρά του διεθνούς δικαίου και ποιος παρανομεί. Ολοι αντιμετωπίζουν πλέον την Τουρκία ως παγκόσμιο πρόβλημα.