Τον «πόλεμο νεύρων» που οδηγεί και σε επικίνδυνες καταστάσεις νότια του Καστελλόριζου συνέχισε και χθες το «Oruc Reis», πότε κινούμενο προς το νοτιοδυτικό άκρο της παράνομης NAVTEX και πότε στο βορειοανατολικό, δηλαδή πιο κοντά στο ακριτικό νησί, όμως βρίσκεται συνεχώς στα «ραντάρ» των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και άλλα μέσα – μη ορατά – έχουν δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας και αποτροπής γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα, τη στιγμή μάλιστα που η Αγκυρα παρέτεινε την παράνομη NAVTEX έως την Τρίτη 27 Οκτωβρίου επεκτείνοντάς την προς τη Ρόδο.

Το επίπεδο επαγρύπνησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ υψηλό, ενώ υπάρχει προετοιμασία ακόμη και για ακραίες ενέργειες της τουρκικής πλευράς ή για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Προχθές το «Oruc Reis» έφτασε σε απόσταση περίπου 9 μιλίων από το Καστελλόριζο και στη συνέχεια απομακρύνθηκε. Χθες το τουρκικό σκάφος είχε πορεία βορειοανατολική και με βάση την ταχύτητά του σήμερα τα ξημερώματα αναμενόταν να πλησιάσει και πάλι το Καστελλόριζο σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων.

Ανησυχία Στόλτενμπεργκ. Ενόψει της σημερινής συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ διατύπωσε εκ νέου την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο αλλά και για τις δοκιμές των S-400 από την Τουρκία. Υποστήριξε πως οι αυξημένες εντάσεις στην περιοχή εγκυμονούν κινδύνους.