Aκόμα και εάν δεν παρακολουθείτε στενά τις δημοσκοπήσεις, θα γνωρίζετε πλέον ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ομως τίποτα δεν έχει τελειώσει για τον Τραμπ. Οπως υπολογίζουν οι αναλυτές της έγκυρης αμερικανικής πολιτικής ιστοσελίδας 538, ο Τραμπ αυτή τη στιγμή, παρότι έχει μόλις 1 στις 10 πιθανότητες να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, έχει 1 στις 4 πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές. Γιατί; Λόγω του συστήματος των εκλεκτόρων.

Ιστορικά, το ποιο κόμμα διαθέτει πλεονέκτημα στο σώμα των εκλεκτόρων αλλάζει – κάποιες φορές ευνοούνται οι Δημοκρατικοί και άλλες, ίσως περισσότερες, οι Ρεπουμπλικανοί. Φέτος, το σώμα των εκλεκτόρων ξεκάθαρα ενισχύσει τις πιθανότητες του Τραμπ να επανεκλεγεί. Και αυτό διότι οι πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες για το εκλογικό αποτέλεσμα τείνουν περισσότερο προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, απ’ ότι η υπόλοιπη χώρα. Aπό τις 14 κρίσιμες πολιτείες, μόνο δύο, το Κολοράντο και η Βιρτζίνια, δείχνουν ότι σίγουρα θα πάνε στους Δημοκρατικούς. Ολα είναι ανοιχτά για τις υπόλοιπες, γεγονός που αφήνει περιθώριο στους εκλέκτορες να αλλάξουν το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη λαϊκή ψήφο – όπως έγινε και το 2016. Τα ενδεχόμενα για το τι θα συμβεί εάν η διαφορά είναι μικρή είναι πολλά και καθόλου ενθαρρυντικά.

Ολα ξεκινούν από τα όσα αναφέρονται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ σχετικά με την προεδρική εκλογή. Το σώμα των εκλεκτόρων, αποτελείται από 538 μέλη, που ορίζονται ανά πολιτεία και ισούνται με τον αριθμό των γερουσιαστών (δύο ανά πολιτεία) συν τον αριθμό των βουλευτών (αναλογικά με τον πληθυσμό). Αυτή η φόρμουλα εξηγεί γιατί, τις τελευταίες δεκαετίες, το σώμα των εκλεκτόρων ευνοεί τους Ρεπουμπλικανούς. Από το 1992, οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει τη λαϊκή ψήφο σε έξι από τις επτά προεδρικές εκλογές. Ομως, Δημοκρατικός πρόεδρος κάθισε στο Οβάλ Γραφείο μόνο για 16 χρόνια σε σύγκριση με δώδεκα κατά τα οποία ήταν Ρεπουμπλικανός – ο οποίος το 2000 και το 2016 κέρδισε χάρη στους εκλέκτορες. Τι σημαίνει αυτό για τις φετινές εκλογές; Οτι ο Μπάιντεν μπορεί να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο εάν κερδίσει με 3 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά τον Τραμπ σε εθνικό επίπεδο – δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερη από τη διαφορά που είχε η Κλίντον από τον Τραμπ το 2016. Οτιδήποτε λιγότερο μειώνει τις πιθανότητές του να εκλεγεί στο 50% ή να αποφασίσει για την έκβαση των εκλογών το Ανώτατο Δικαστήριο – εκεί όπου θα παίξει σημαντικό ρόλο ο θάνατος και η αντικατάσταση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.