Την πόρτα των 100 ή 120 δόσεων ανοίγει ξανά από τον Νοέμβριο το υπουργείο Οικονομικών στους οφειλέτες που έχασαν τις ρυθμίσεις τους από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως και τον Οκτώβριο, ενώ δικαίωμα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων αποκτούν οι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμισή τους μετά την 1η Νοεμβρίου 2019. Οφειλές της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 που έχουν παγώσει έως τις 30 Απριλίου 2021 ρυθμίζονται σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 χαμηλότοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ.

Το νέο πλέγμα ρυθμίσεων για τα χρέη καθορίζεται με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Σύμφωνα με την τροπολογία:

1 Ρυθμίσεις που χάθηκαν. Οσοι φορολογούμενοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών (100 ή 120 δόσεων) στο διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Νοέμβριο του 2020. Οι δόσεις οι οποίες δεν πληρώθηκαν στο μεταξύ προστίθενται στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ως υπεράριθμες. Για όλους τους φορολογουμένους (πληττόμενοι και μη) οι οποίοι απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, ανοίγουν οι πύλες ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

2 Οφειλές που έχουν παγώσει. Με το ξέσπασμα του κορωνοϊού οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις «πάγωσαν» για όλους τους πληττομένους και η περίοδος αναστολής καταβολής τους εκτείνεται έως και τις 30 Απριλίου 2021. Φυσικά και νομικά πρόσωπα με αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, μπορούν να τις ρυθμίσουν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2021. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, οι οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε 5%. Προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης, με συνέπεια      την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών, σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.

3 Δάνεια με εγγύηση Δημοσίου. Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους φτάνει μέχρι και το 100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας ρύθμισης ανέρχεται σε 20 ευρώ.