Η παρουσία του σπουδαίου ΛεΜπρόν Τζέιμς για μια ακόμη φορά στους τελικούς του ΝΒΑ, δεν μπορεί παρά να διαβαστεί με τον τρόπο που της αξίζει. Γιατί όντως είναι σημαντική. Ο σπουδαίος αμερικανός άσος των 36 ετών, ετοιμάζεται να διεκδικήσει ακόμη έναν τίτλο στην πλούσια και φανταχτερή καριέρα του. Δεν είναι μικρό πράγμα. Ακόμη περισσότερο, είναι ξεχωριστό το επίτευγμα γιατί έχει πανηγυρίσει τόσο ως παίκτης του Μαϊάμι, όσο και του Κλίβελαντ. Δηλαδή, με δύο ομάδες που δεν λες πως έχουν τη λεγόμενη «βαριά φανέλα». Ο ΛεΜπρόν πήγε ψηλά και τις ανέβασε επίπεδο. Τώρα, με τους Λέικερς που διαθέτουν ιστορία, κληρονομιά, τίτλους, μπορεί να γυρίσει κι αυτός στην κορυφή. Ή μάλλον να γυρίσουν οι Λέικερς μαζί του: από το 2010 έχουν να εμφανιστούν στους τελικούς οι Λιμνάνθρωποι.

Ο ΛεΜπρόν δεν έχει την πλαστικότητα στις κινήσεις του Μάικλ Τζόρνταν. Ούτε την επιρροή που είχε στο παιχνίδι του ο αδικοχαμένος Κόμπι. Φυσικά δεν διαθέτει τις πάσες του Μάτζικ ασχέτως αν φέτος μοιράζει 10,2 ασίστ ανά παιχνίδι. Αλλά είναι γεννημένος πρωταθλητής. Αξίζει τα (πολλά) εκατομμύρια δολάρια που εισπράττει. Προσφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού, συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας ως γνήσιος αστέρας του αθλήματος, το κοινό τον ακολουθεί παντού, με τις δηλώσεις του ενίοτε γίνεται πρωταγωνιστής είτε θετικός, είτε αρνητικός.

Το βέβαιο είναι πως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν περνά απαρατήρητος. Πώς θα γινόταν άλλωστε αυτό όταν φροντίζει ο ίδιος να δείχνει πόσο σπουδαίος είναι με τα κατορθώματά του. Οταν κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους, όταν ο ίδιος βγαίνει μπροστά και κυνηγά ολότελα διψασμένος κάτι που έχει κατακτήσει, αλλά πάντα νιώθει ότι είναι η πρώτη φορά: έναν τίτλο, ένα δαχτυλίδι. Το αν το πάρει τούτη την επεισοδιακή σεζόν, δεν το γνωρίζουμε. Αλλά με την απόδοση και την πορεία του, αυτός ο άσος (τώρα των Λέικερς), σημαδεύει μια διοργάνωση. Οπως ακριβώς οφείλει στο παιχνίδι, ο καλύτερος της γενιάς του.