Η αγωνιστική δράση στις ευρωπαϊκές λίγκες έχει αρχίσει, στις περισσότερες όμως χωρίς την παρουσία των ισχυρών ομάδων, οι οποίες συμμετείχαν στις τελικές φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Κατά συνέπεια, οι ποδοσφαιριστές τους είχαν ανάγκη από ξεκούραση έπειτα από μια περίεργη σεζόν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην Ισπανία, η Ρεάλ δεν αγωνίστηκε μόνο την πρώτη αγωνιστική, ενώ οι υπόλοιπες πέντε επιστρέφουν αυτό το τριήμερο. Κι η αλήθεια είναι πως La Liga χωρίς Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη ή Ατλέτικο Μαδρίτης δεν έχει ενδιαφέρον, όπως και η Serie A χωρίς τη βασική ανταγωνίστρια της Γιουβέντους, την Ιντερ, ή την καταπληκτική τα τελευταία χρόνια Αταλάντα.

Η ουσία είναι ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες επιστρέφουν σιγά σιγά στους κανονικούς αγωνιστικούς ρυθμούς, έστω κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, με το υγειονομικό πρωτόκολλο να είναι σε πλήρη εφαρμογή και τα τεστ για τον κορωνοϊό να είναι πλέον ρουτίνα.

Στην Πρέμιερ Λιγκ έχουν ήδη αρχίσει και τα ντέρμπι μεταξύ των ομάδων της πρώτης εξάδας, στη Γαλλία η Παρί Σεν Ζερμέν που άρχισε με καθυστέρηση τα ματς και γνώρισε δύο ήττες προσπαθεί να πλησιάσει στη γνώριμη για αυτήν πρώτη θέση, ενώ στη Γερμανία η Μπάγερν άρχισε τη σεζόν όπως ολοκλήρωσε την προηγούμενη και την πλήρωσε η Σάλκε που δέχτηκε οκτώ γκολ.

Η Μπουντεσλίγκα είχε ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση μετά την καραντίνα, τώρα το επαναλαμβάνει με την παρουσία θεατών στους αγώνες. Το γερμανικό μοντέλο, με περιορισμένο αριθμό οπαδών και προϋπόθεση να τηρούνται όλα τα μέτρα, προσπαθούν να αντιγράψουν κι άλλες λίγκες. Κι αν όλα πάνε καλά, τα γήπεδα μπορεί να μην έχουν πληρότητα στις εξέδρες, ωστόσο ακόμα κι αυτός ο περιορισμένος αριθμός θεατών θα δημιουργήσει διαφορετική ατμόσφαιρα.

Το σημαντικό είναι πως το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη έχει αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα, με την ελπίδα πως η ανάλογη προσοχή θα φέρει ακόμα καλύτερες μέρες.