Αλμα στο 80% του ΑΕΠ αναμένεται να κάνει το δημόσιο χρέος της Γερμανίας λόγω της κρίσης από την πανδημία, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ολαφ Σολτς. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας θα εκτιναχθεί στα επίπεδα που είχε φτάσει στο τέλος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Οι τρέχουσες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 75% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2021.

Επιστροφή μέσα στο ’21 στην οικονομική κανονικότητα

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται ότι θα επιστρέψει σε επίπεδο προ πανδημίας έως τα μέσα του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα πάντως αναφέρει ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους. Η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένοντας πλέον να μειωθεί κατά 3,9% φέτος, μετά την πρόβλεψη Μαΐου για συρρίκνωση 5,9% το 2020. Για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 5,6%.

Αυξήσεις ζητούν 2,3 εκατ. εργαζόμενοι στη Γερμανία

Για απεργίες ετοιμάζονται ενώσεις εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της Γερμανίας καθώς ζητούν αύξηση των μισθών. Οι ενώσεις Verdi και DBB ζητούν αύξηση μισθών κατά 4,8% για τα 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους του δημόσιου τομέα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των δήμων.

η Tik Tok Παραμένει

σε κινεζικά χέρια

Η κινεζική Βyte Dance που είναι η μητρική της Tik Tok ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες δραστηριότητες της Tik Tok θα συνεχίσουν να ελέγχονται από αυτή παρά το ότι οι Oracle και Walmart μπαίνουν στο μετοχικό κεφάλαιο των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα στις 14 Αυγούστου που έδινε στην Βyte Dance περιθώριο 90 ημερών να πουλήσει τις δραστηριότητες της Tik Tok στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών πως τα προσωπικά δεδομένα έως και 100 εκατ. Αμερικανών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή θα μπορούσαν να περάσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.