Τα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον – ορισμένα και μοναδικά  – αναξιοποίητα σε μεγάλο ποσοστό μνημεία της Λέρου προγραμματίζεται να μπουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να ξεκινήσουν η καταγραφή και η κήρυξη του κτιριακού αποθέματος όπου απαιτείται, αλλά και η προστασία, αναστήλωση και ανάδειξή τους. Η ανάγκη της δημιουργίας ενός στρατηγικού σχεδίου για τον σκοπό αυτόν διαπιστώθηκε από την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο νησί.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού αναμένεται να βρεθούν το Λακκί και τα Λέπιδα. Το Λακκί, που ιδρύθηκε το 1930, επί ιταλικής κατοχής, είναι η μοναδική σύγχρονη πόλη στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε και ιδρύθηκε εξαρχής με ρυμοτομικά και αρχιτεκτονικά σχέδια ως πρότυπη. Από την πρώτη περίοδο δόμησής της διασώζεται σημαντικός αριθμός κτιρίων, μεταξύ των οποίων το Ποσειδώνιο, κτίριο της Ναυτικής Διοίκησης, το οποίο σήμερα στεγάζει υπηρεσίες του δήμου, η αγορά της πόλης, το κινηματοθέατρο, το δημοτικό σχολείο κι οι αποθήκες του λιμανιού, κτίρια τα οποία χρησιμοποιούσε το ψυχιατρικό νοσοκομείο, καθώς και η αεροναυτική βάση στα Λέπιδα. «Το Λακκί θα τεθεί στο κέντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας. Είναι ιστορικός τόπος, ιδιαίτερης φυσιογνωμίας, με ένα σημαντικό κτιριακό απόθεμα το οποίο έχει μεν υποστεί ζημιές, αλλά η αποκατάστασή του είναι και εφικτή. Στο αμέσως επόμενο διάστημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων θα εισαχθεί προς συζήτηση η πρόταση της κήρυξης των περιοχών Λακκί και Λέπιδα ως ιστορικών τόπων, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί η κήρυξη ως μνημείων συγκεκριμένων κτιρίων που πληρούν απολύτως τις προϋποθέσεις του νόμου», σύμφωνα με την υπουργό, και τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί ειδική επιστημονική επιτροπή.

Ο ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΤΩΝ ΡΑΝΤΑΡ. Αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν επίσης και στα κατάλοιπα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο όρος Πατέλα και στις υπόγειες στοές στη Μερικιά. Στον πρώτο χώρο υπάρχει συγκρότημα κτιρίων και κατασκευών όπου διασώζονται «ο ακουστικός τοίχος» και το «αερόφωνο», μια μοναδική στρατιωτική κατασκευή, πρόγονο των ραντάρ, που επέτρεπε στους Ιταλούς να παρακολουθούν τις πτήσεις των εχθρικών αεροπλάνων, περιοχή που προγραμματίζεται να κηρυχθεί ιστορικός τόπος.

Σε ορισμένες από τις στοές φιλοξενείται το δημοτικό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται πλήθος αντικειμένων κυρίως από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που, σε συνδυασμό και με άλλο διαθέσιμο υλικό από το νησί, ενδεχομένως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός πρότυπου μουσείου αφιερωμένου στην περίοδο του Μεσοπολέμου και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Φροντίδα θα υπάρξει και για το οχυρό Μπούρτζι και το κάστρο Παντελίου. Για το πρώτο θα προχωρήσουν οι μελέτες αναστήλωσης και για το δεύτερο θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ Δήμου Λέρου και ΥΠΠΟ ώστε οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί και δεν έχουν αξιοποιηθεί – εκθεσιακοί χώροι, αναψυκτήριο και πωλητήριο – να λειτουργήσουν. Τέλος συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας εκτεταμένου καταδυτικού πάρκου γύρω από το νησί.