Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για το βασικό διακύβευμα του ανασχηματισμού επιβεβαιώθηκαν στην πράξη. Οι παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα έχουν βασικό στόχο να διευκολύνουν την εκταμίευση και την απορρόφηση των 32 δισ. του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό είναι άλλωστε το μεγάλο στοίχημα, τόσο για το μέλλον της κυβέρνησης όσο κυρίως για το μέλλον της χώρας.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα πέρασε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης χάρη στην ευρωπαϊκή της ταυτότητα δεν αμφισβητείται στα σοβαρά από κανέναν. Το γεγονός ότι η είσοδός μας στην Ευρώπη άλλαξε την οικονομία και αναδιαμόρφωσε ταξικά την ελληνική κοινωνία δεν είναι αντικείμενο ντιμπέιτ.

Ο τρόπος όμως και τα αποτελέσματα της διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν της είναι ένα θέμα που στα χρόνια των Μνημονίων μάς δίχασε. Η θέση μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δέχτηκε βαριά κριτική, έγινε στόχος για τα βέλη λαϊκιστών και ακραίων και σε μεγάλο βαθμό υποβιβάστηκε στα μάτια της κοινής γνώμης σε μια σχέση υποτελούς και δυνάστη με φόντο έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο.

Ο δύσκολος κλήρος που έλαχε στον Πρωθυπουργό είναι να κατευνάσει αυτά τα αντανακλαστικά, τα οποία η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να αναμοχλεύσει με μια νέα «αντιμνημονιακή» ρητορική. Και, φυσικά, να πετύχει τον στόχο της ανάσχεσης των επιπτώσεων της κρίσης της πανδημίας, πριν επικρατήσει για τα καλά η ανασφάλεια. Και για τους δύο αυτούς μεγάλους στόχους ο δρόμος είναι ένας: η διάθεση των ευρωπαϊκών χρημάτων κατά τρόπο διαφανή, αποδοτικό αλλά και δίκαιο, με το βλέμμα στην ανάπτυξη και την κοινωνική ειρήνη.