Μικρή βελτίωση των προσδοκιών καταγράφηκε στη βιομηχανία τον Ιούλιο – εντονότερη σε κατασκευές και υπηρεσίες – μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών, όπως αποτυπώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Αντιθέτως, παραμένουν έντονες οι ουλές στο λιανικό εμπόριο λόγω της σημαντικής επιδείνωσης στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τους οικονομολόγους της έκθεσης να χτυπούν καμπανάκι για την εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα.  

Η εν πολλοίς στασιμότητα ως προς την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η έντασή της σε ορισμένες χώρες τον Ιούλιο πιθανότατα κλιμάκωσαν εκ νέου την ανησυχία στα νοικοκυριά για τη διάρκεια και τις τελικές επιπτώσεις της, όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ τονίζοντας πως είναι απόλυτα κρίσιμη η εξέλιξη της ανεργίας. Επισημαίνει πως η νέα κρίση θα φέρει ισχυρές πιέσεις στην απασχόληση σε σημαντικούς τομείς για την ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει ότι η διαχείριση της κρίσης κατόπιν της άρσης του lockdown αναδεικνύεται σε διαδικασία περισσότερο σύνθετη και με πιο πολλές προκλήσεις από ό,τι η περίοδος της πρώτης έξαρσης του νέου κορωνοϊού.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις 90,8 μονάδες έναντι 87,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η αποκλιμάκωση της συρρίκνωσης του διεθνούς εμπορίου, έστω πρόσκαιρα, ευνοεί τη βιομηχανία, ενώ το άνοιγμα στον διεθνή τουρισμό από την 1η Ιουλίου συνέβαλε, τουλάχιστον προσωρινά, στην τόνωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες. Στις υπηρεσίες, οι έντονες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους.