Τα πρωταθλήματα ολοκληρώνονται, αλλά το ποδόσφαιρο δεν σταματά. Ηταν να μη γίνει η επανεκκίνηση μετά την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού.

Οι ποδοσφαιριστές των συλλόγων που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις βιώνουν χωρίς αμφιβολία το πιο περίεργο καλοκαίρι της ζωής τους. Μπήκαν στα γήπεδα, έπειτα από διακοπή δύο μηνών, με τον φόβο ενός τραυματισμού, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, χωρίς κόσμο στις εξέδρες και με προσοχή σε κάθε τους κίνηση. Θα θυμάστε ότι τις πρώτες ημέρες μετά την επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης είδαμε ποδοσφαιριστές που φοβόντουσαν ακόμα και να πανηγυρίσουν το γκολ.

Κάπου όμως όλα αυτά έχουν γίνει συνήθεια. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Πορτογαλία και Γερμανία θα φιλοξενήσουν τις τελικές φάσεις στις δύο διοργανώσεις της UEFA, σε μονά παιχνίδια, όπου όλα μπορούν να συμβούν, σε άδειες εξέδρες, και οι νικητές θα πανηγυρίσουν μόνοι τους όταν θα σηκώσουν τα τρόπαια. Θα ακολουθήσει άλλη μία μικρή περίοδος διακοπών και μετά πάλι από την αρχή. Προετοιμασία για τη νέα αγωνιστική περίοδο που όλοι εύχονται να είναι ήρεμη και χωρίς απρόοπτα. Πολύ απλά να επιστρέψει το ποδόσφαιρο στην κανονικότητα. Ας μην κρυβόμαστε. Αθλητισμός χωρίς κόσμο στην εξέδρα δεν γίνεται.

Ο αθλητής έχει ανάγκη το χειροκρότημα, τον ενθουσιασμό, την ενθάρρυνση. Δεν αντέχει την ψυχρή κερκίδα. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αντέδρασαν στην ιδέα να επιστρέψει η αγωνιστική δράση στα άδεια γήπεδα. Στην πράξη αποδείχτηκε πως ήταν σωστή η απόφαση. Στο αγωνιστικό κομμάτι οι παίκτες είχαν ανάγκη να αγωνιστούν, αυτή είναι η δουλειά τους άλλωστε, οι ομάδες κινδύνευαν να υποστούν ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες.

Ηρθε λοιπόν η ώρα να δούμε και κάτι που ίσως σε πολλούς να έχει λείψει περισσότερο. Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, τώρα που η δράση μάλιστα κορυφώνεται και μέσα σε λίγες ημέρες θα κριθούν όλα. Ποια ομάδα θα είναι περισσότερο έτοιμη για να αντιμετωπίσει αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, σε αυτό το περίεργο καλοκαίρι;