Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με ισχυρά «χαρτιά» του τη συμφωνία των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης και το σταθερό μήνυμα ότι διατηρούνται «εφεδρείες» για τυχόν νέες παρεμβάσεις στα δύσκολα υπέρ του κόσμου της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας βγαίνει μπροστά ο Πρωθυπουργός στο μέτωπο της οικονομίας, παίρνοντας σε μεγάλο βαθμό πάνω του συνολικά την κυβερνητική στροφή στα θέματα της καθημερινότητας. Είναι σαφές από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επιδιώκει και σημειολογικά να δίνει έμφαση στο μότο «ούτε μία μέρα χαμένη» που διατυπώνει κατά καιρούς στα στελέχη του. Αλλωστε ως απόδειξη της προσπάθειάς του να ενισχύει τη θετική κυβερνητική ατζέντα, ρίχνοντας το βάρος στις προοπτικές της επόμενης μέρας για την οικονομία και τα νοικοκυριά ήρθε η χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή αποκλειστικά για την οικονομία, με τις ανακοινώσεις που περίμεναν εναγωνίως οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά τους.
Λίγες ώρες αργότερα θέλησε να στείλει ο ίδιος το σήμα ετοιμότητας του κυβερνητικού μηχανισμού απέναντι στην υγειονομική κρίση, με επιτόπου ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στο κτίριο «Φάρος», το «στρατηγείο» του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στο Μαρούσι. Και όχι μόνον αυτά, αλλά μετά και τις πρόσφατες κεκλεισμένων των θυρών κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αντιπάλους του, με πιο «δύσκολη» τη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να κρατά θεσμικά σε απόσταση την αξιωματική αντιπολίτευση, αντικρούοντας ωστόσο και ο ίδιος τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε χθες σε ένα πεδίο που θα κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο και τις συγκρούσεις των επόμενων μηνών.
Δεν είναι τυχαίες οι λέξεις που επέλεξε ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή τόσο στην εκτενή αναφορά του στον «δίκαιο και έντιμο», όπως είπε, συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και στο θέμα της καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Ούτε τυχαίος ήταν ο τόνος αισιοδοξίας που επέλεξε για επίλογο, με τη φράση «παρά τα πολλά εμπόδια, η Ελλάδα βαδίζει στο μονοπάτι της προόδου» και με αναφορές στην «ενωμένη κοινωνία» και στην κυβέρνηση «που εργάζεται με σχέδιο». Στο Μαξίμου βεβαίως ξέρουν ότι η διαχειριστική ικανότητα συνολικά της κυβέρνησης θα κριθεί από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, ενώ αναγνωρίζουν επίσης ότι το πρώτο στοίχημα είναι η πολιτική… μετάφραση των εισηγήσεων της «επιτροπής σοφών.
Εξού και ο Μητστοτάκης μίλησε για «μεγάλη εθνική πρόκληση» και προέβαλλε συναινετικό προφίλ, προαναγγέλλοντας την αναζήτηση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης μέσα από δίμηνη διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, πριν από την αποστολή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου στην Κομισιόν. «Να μετατρέψουμε αυτό το οποίο αποκαλέσαμε NextGenerationEU, σε Νext Generation Hellas» είπε. Απέναντι στις κατηγορίες Τσίπρα για «βαρύγδουπους πανηγυρισμούς» μετά το deal των Βρυξελλών, για ανεπαρκή προστασία της πρώτης κατοικίας και για «κούρεμα» στα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο Πρωθυπουργός αρχίζει ουσιαστικά να χτίζει το αφήγημα της επόμενης περιόδου, με ολοένα και συχνότερες αναφορές στις επόμενες γενιές, την κοινωνική συνοχή και τη «φιλόξενη καθημερινότητα».