Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Μια ποιητική απόδοση της σύγχρονης κατοικίας. Με αναφορές στα ταπεινά υλικά της λαϊκής ανώνυμης αρχιτεκτονικής, όπως τα πλινθόκτιστα προσφυγικών καταυλισμών του παρελθόντος. Αυτά τα σπίτια που τα έχουμε δει σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου να υπογραμμίζουν την αξιοπρέπεια των φτωχών και έντιμων καταφρονεμένων. Στην περίπτωση όμως της Κατοικίας με Τέσσερις Κήπους που διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερου πραγματοποιημένου έργου στα Ελληνικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2020 υπάρχει η ιδέα της διασταύρωσης της ανώνυμης κατασκευής με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, τη βασισμένη στην αειφορία αλλά και την αξία του τεχνίτη.
Η πρόσφατη αρχιτεκτονική παραγωγή, υλοποιημένη ή παρουσιασμένη σε στάδιο μελέτης έργου, διακρίθηκε με 16 έργα που ξεχώρισαν με βραβεία και επαίνους στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2020, τα οποία παρουσιάστηκαν στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για τα Βραβεία ΔΟΜΕΣ που άλλαξαν όνομα, καθώς η έκδοση «Δομές» που τα διοργάνωνε μετεξελίχθηκε στον ανεξάρτητο φορέα σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa. Η αλλαγή της ονομασίας συμπίπτει χρονικά με την ενδέκατη έκδοση αυτού του προγράμματος καταγραφής, ενθάρρυνσης και προώθησης του έργου των ελλήνων αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας στην Ελλάδα από αρχιτέκτονες ανεξαρτήτως προελεύσεως. Η φετινή διοργάνωση προέβλεψε διακρίσεις για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο, το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα, την καλύτερη μελέτη και το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτίριο.
Η Κατοικία με Τέσσερις Κήπους έλαβε επίσης και το Βραβείο Συναδέλφων Καλύτερου Πραγματοποιημένου Εργου. Το έργο του γραφείου από τη Λευκωσία draftworks*architects δηλώνει ταυτόχρονα και την αλλαγή στο τι έχει σημασία σήμερα για την αρχιτεκτονική. Σε αυτό το έργο το ήθος και η ελευθερία μείξης στοιχείων του τοπικού προβάλλονται πολύ περισσότερο από την εντυπωσιακή πολυτέλεια που τα τελευταία χρόνια διακατέχει τις προτάσεις των αρχιτεκτόνων.
ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ. «Η ιδέα του μυστικού κήπου ως μέρους της κατοικίας συναντάται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κύπρου, και μάλιστα της Λευκωσίας, όπου βρίσκεται η εν λόγω ιδιωτική κατοικία», σημειώνουν οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες Χριστιάνα Ιωάννου και Χρίστος Παπαστεργίου. Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης κατοικίας βασίζεται στην ιδέα των τεσσάρων εσώκλειστων κήπων ως μέρους της οικιακής ζωής και σε στενή σχέση με την οικιακή καθημερινότητα. Μέσα σε ένα κουτί με τετράγωνη κάτοψη περιλαμβάνονται όλοι οι χώροι ζωής, απαραίτητοι για μια μικρή οικογένεια: καθιστικό, κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια και ένας μικρός χώρος παιχνιδιού. Ταυτόχρονα, το κουτί αυτό περιλαμβάνει και κομμάτια φύσης που έχουν τη μορφή τεσσάρων κήπων, τριών ανοιχτών και ενός εσωτερικού στο κέντρο του σπιτιού.
Στις κατηγορίες καλύτερου πραγματοποιημένου έργου διακρίθηκαν με έπαινο η Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, έργο των Μπούκης Μπαμπάλου Νουκάκη, Αντώνη Νουκάκη, Θεανώς Φωτίου, η κατοικία στη Νότια Κρήτη, στον Αγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, του Στέφανου Σκανδάλη και η εξοχική κατοικία στη Νεράτζα στο Κιάτο Κορινθίας του γραφείου RCTECH.
Βραβείο καλύτερου πρώτου έργου νέου αρχιτέκτονα έλαβε το γραφείο ALOS για την κατοικία στις Αχλαδιές στη Σκιάθο. Στην ίδια κατηγορία έπαινοι δόθηκαν στην Ελλη Αλεξίου για τη Villa Charissa στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης και στο MONOGON Office for Architecture για το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα της Εύβοιας.
Το βραβείο καλύτερης νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτίριο έλαβαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία atelier 66 και tense architecture network_ΤΑΝ για την Αποκατάσταση της Αίθουσας Συναυλιών του Ωδείου Αθηνών. Και οι αντίστοιχοι έπαινοι σε αυτήν την κατηγορία δόθηκαν στους en - route - architecture - για τον σχεδιασμό του αθηναϊκού κεντρικού καταστήματος Zeus & Dione, στους Polisgram Architects για την εξοχική κατοικία στον Γαλατά στην Κύθνο, όπως και στους Tsolakis Architects για τις ογκοπλαστικές παραθέσεις στο αναδιαμορφωμένο κτίριο γραφείων στο Παλαιό Φάληρο.
ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ. Στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2020 υποβλήθηκαν συνολικά 191 συμμετοχές. Η κριτική επιτροπή, με μέλη τους Βαλέριο Ολιγιάτι (από το ελβετικό γραφείο Flims), Ολιβερ Τιλ (διευθυντής του γραφείου Atelier Kempe Thill στο Ρότερνταμ), Εμίλιο Τουνιόν (καθηγητής και πρόεδρος της Ανώτατης Πολυτεχνικής Σχολής Αρχιτεκτονικής της Μαδρίτης), από τις αρχιτεκτονικές μελέτες που κατατέθηκαν στα φετινά Ελληνικά Βραβεία βράβευσε ως καλύτερη τη μελέτη για τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα των Κωνσταντίνου Γρίβα και Στυλιανού Ζερεφού. Εδωσε έπαινο καλύτερης μελέτης στους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνο Κοσμά και Νέστορα Σκαντζούρη για το έργο GENESIS που αφορά τον παραλιακό πεζόδρομο στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Αντίστοιχο έπαινο έλαβαν οι faar για μελέτη τους σε εξοχική κατοικία στην Ανδρο, οι Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος και Γεωργία Συριοπούλου για τη μελέτη Fora Civitas σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας στη Θεσσαλονίκη, ενώ το Βραβείο Συναδέλφων Καλύτερης Μελέτης έλαβαν οι Κωνσταντίνος και Αλκιβιάδης Πυλιώτης για το Linear Habitat που αφορά συγκρότημα κατοικιών στη Μεσσηνιακή Μάνη.